India, welk land zeg je?

Shishu Bhavan, Calcutta 

Ondertussen woon ik al een paar decennia (lees: iets meer dan een paar) in België; opgegroeid in een Belgisch adoptiegezin maar India is mijn geboorteland.. Ik was amper een jaar of 10 toen iemand me vroeg, heb jij nog herinneringen aan India?

Hmm eigenlijk niet nee, geen herinneringen. Ik wist eigenlijk helemaal niets over mijn geboorteland en dat vond ik best wel vervelend, dus was de interesse in mijn geboorteland gewekt.

Hoe ziet India er uit?

Internet was nog niet zo aanwezig, dus foto’s opzoeken van monumenten of filmpjes online bekijken van het leven zoals het is in India was niet mogelijk net zoals mijn geboortestad opzoeken op google maps kon toen ook nog niet.

Het verzamelen van informatie over mijn geboorteland India beperkte zich toen vooral tot het lezen van een zeldzaam artikeltje in de krant of een tijdschrift of het bekijken van één of andere deprimerende reportage op tv.

En toen wilde ik India met mijn eigen ogen zien

Mijn ouders die meestal niet veel verder reisden dan één van de buurlanden hadden geen interesse om naar India te reizen dus besloot ik om daar zelf eens werk van te maken. Mijn studies  toerisme en de bijhorende “reisbestemming” die je moest gaan ontdekken in het laatste jaar van de opleiding waren dan ook dé uitgelezen kans om mijn allereerste reis naar India te maken.

En dus zo stapte ik in 1998 voor de eerste keer, sinds mijn aankomst in België, terug op het vliegtuig richting India.

Waarom geen rootsreis?

Mijn eerste reis naar India, mag dan al geen rootsreis geweest zijn, toch heeft de reis een grote indruk nagelaten. Eigenlijk had ik op dat moment geen behoefte aan een rootsreis.

Ik wilde India eerst leren kennen, vooral eens zien hoe het daar nu echt is want ik had al zoveel negatieve verhalen gehoord dat ik niet goed wist wat ik moest verwachten.

Dus liet ik Calcutta links liggen en beperkte ik me tijdens de rondreis tot de toeristische paden.

Incredible India

Voor mij liet de reis naar India een onuitwisbare indruk na. Ik was meteen verkocht aan India, ik voelde me er thuis, genoot van de cultuur, was gefascineerd door de prachtige kleuren, was benieuwd naar de Indische manier van leven en proefde er van het lekkere Indische eten.

Uiteraard ergerde ik me soms wel eens aan het geduld dat je moet hebben of van het getoeter in de drukke steden.

Eindelijk terug naar Calcutta

Het was pas toen ik zelf mama wilde worden dat ik behoefte had om naar het weeshuis in Calcutta terug te gaan.

En ook al was ik al wat vertrouwd met het leven in India, ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het moment waarop ik in dat stoffig kantoortje zat te wachten op hét verdict, hopend op wat meer informatie over dat ontbrekende stukje van mijn levenspuzzel.

Uiteindelijk is er toch zo’n periode van 2 jaar waar ik geen herinneringen aan heb, geen foto’s, niemand die er mij iets kan over vertellen.

Wat de rootsreis naar India voor mij gedaan heeft

Voor mij was de rootsreis naar India absoluut niet het einde van een periode waarin ik op zoek was naar een stukje van mijn identiteit, maar eerder de start van een nieuw begin. Ja, er kwamen antwoorden op vragen, en nee niet al mijn vragen werden beantwoord.

Veel meer dan de naam van mijn echte moeder heb ik in het weeshuis in Calcutta niet gekregen, één A4’tje waarop die 2 jaar zijn samengevat met wat aantekeningen, wat foto’s van mezelf, die mijn adoptieouders hadden opgestuurd, van toen ik al in België woonde .

Grootse verwachtingen had ik niet van het bezoek maar toch. Ergens hoop je toch wel op iets.

Na het bezoek aan Calcutta

De rootsreis heeft voor mij een enorme indruk nagelaten, de sloppenwijken van Calcutta te zien en het bezoek aan wat eens het weeshuis geweest is, beseffen dat jij daar ook ooit gewoond hebt.

Ik kan Calcutta ook niet echt met andere steden in India vergelijken. Je moet er gewoon zelf naartoe gaan om het te ervaren.

En ook al werden niet al mijn vragen beantwoord, toch heeft de reis een bepaalde vorm van rust gebracht, mij van een klein stukje onwetendheid en een aantal vragen verlost en daarmee is toch een deeltje van de puzzel opgelost.

Inspiratie voor een rootsreis naar India

En zo ben ik er toe gekomen om ook andere mensen te inspireren, die ook een rootsreis naar India willen maken. In groep of samen met een reispartner. Om hen te begeleiden met hun vragen en om mijn ervaringen met hen te delen. te vertellen vanuit mijn eigen ervaring.

Dus hoe het voor jou zal aanvoelen kan ik niet voorspellen, ik kan je alleen vertellen wat het voor mij betekend heeft.

Wil jij ook graag een rootsreis maken? Heb je vragen? Ben je op zoek naar inspiratie of wil je weten hoe je het beste jouw reis plant? Ben je benieuwd om te horen hoe ik jou kan helpen?

Maak een afspraak en dan bespreken we jouw reisplannen.

〈 Inschrijven voor e nieuwsbrief 〉

contact

 

Kom langs op 27.01.2019 tussen 10:30 en 17:00  @ jasmine Travel te Eeklo

Laat u inspireren om Azië en het Midden-Oosten te ontdekken.

geheel vrijblijvend info te verkrijgen over je volgende droom bestemming

error: Content is protected !!