Zondag 11 november is het dan zover. Voor velen een feestdag maar voor de deelnemers aan mijn rootsreis dé dag dat de reis van hun leven van start gaat.

Echter voor 3 van de deelnemers, ging het avontuur gisteren al van start. Zij vertrokken een paar dagen eerder om al meteen met zijn 3 te starten met hun deel van de rootsreis.

Het aftellen is bijna voorbij

Bij een rootsreis kijken heel wat reizigers heel lang uit naar hun langverwachte reis. Sommigen al anderhalf jaar lang. Er is veel gewikt en gewogen, veel over nagedacht en veel voorbereidingen en verschillende besprekingen en overleg momenten zijn er aan vooraf gegaan aan de definitieve beslissing.  Ook in de periode vooraf aan de reis worden er nog wel eens zaken gewijzigd of bijgestuurd, er komt dan ook veel bij kijken.

Je gevoel volgen

Dikwijls hoor ik mensen die een rootsreis willen maken hetzelfde zeggen: “voor mij is het nu het moment om de reis te maken, ik wil niet langer meer wachten”. En eens ze beslist hebben dat het nu hun moment is om deze bijzondere reis te maken is er niets wat hen nog zal tegenhouden, dat is iets wat me de afgelopen jaren is opgevallen. Dat maakt het organiseren van rootsreizen ook zo uniek en bijzonder.

Allesbehalve een klassieke vakantie

Een rootsreis is dan ook in niets te vergelijken met een gewone vakantie. Het is je geboorteland gaan verkennen en dat brengt emoties met zich mee. Het klopt dat dit niet iedereen op hetzelfde moment de nood heeft om een rootsreis te maken, iedereen ervaart dat anders, maar het is gewoon een feit dat vele geadopteerden vroeg of laat de behoefte krijgen om kennis te gaan maken met hun roots.

Maar anderzijds is een rootsreis soms hard, want de gezochte antwoorden krijg je niet altijd, soms komen er nieuwe vragen in de plaats. Het is emotioneel, want soms blijkt de informatie waar je al jaren lang van overtuigd bent toch iets genuanceerder te zijn, of blijkt er net meer informatie voor handen te zijn dan wat jij in je bezit of blijk je niet te zijn wie je dacht dat je was.

En ja dat is begrijpelijk dat dit best wel confronterend is, soms keihard, ongelofelijk emotioneel, tot tranen toe bedwongen. Maar er zijn ook vreugdemomenten blij om kennis te kunnen maken met je roots. Opgelucht, eindelijk het moment waar je al zo lang op hebt gewacht. Een stukje van die ontbrekende puzzel.

Die periode uit je kindertijd waarvan jij misschien alleen maar een groot zwart gat meer kan herinneren, amper foto’s  van hebt en niemand die je kan vertellen hoe jij als baby was.  Of misschien heb je nog heel veel herinneringen omdat je op latere leeftijd bent geadopteerd maar lijkt het alsof die herinneringen door de tijd aan het vervagen zijn.

We vertrekken bijna

Ongetwijfeld zal er zondag stevig geknuffeld worden met misschien wel een traan. Het is de start van wat ongetwijfeld een boeiend en interessant persoonlijk avontuur gaat worden, maar waarvan niemand weet welke antwoorden ze zullen krijgen.

Mijn eigen rootsreis

Mijn eigen rootsreis heeft mij vooral rust gebracht. Ik mag dan al geen gedetailleerde informatie gekregen hebben over mijn achtergrond of biologische ouders, ik heb toch meer informatie gekregen dan waar ik voordien over beschikte. Het geeft me een gevoel van opluchting gegeven, kennis te kunnen maken met mijn roots, weten waar ik ooit gewoond heb.

En ook al reis ik regelmatig naar India, elke reis naar India blijft toch bijzonder want hoe lang ik ook in België zal wonen, India zal altijd dat land blijven waar mijn roots liggen.

Subhadra
Inspirerend reisagent

〈 Inschrijven voor de nieuwsbrief 〉

Categories: Travel

Kom langs op 27.01.2019 tussen 10:30 en 17:00  @ jasmine Travel te Eeklo

Laat u inspireren om Azië en het Midden-Oosten te ontdekken.

geheel vrijblijvend info te verkrijgen over je volgende droom bestemming

error: Content is protected !!