Een van de populairste gerechten uit India én toevallig ook mijn persoonlijk favoriete gerecht is butter chicken.

Nu over de Indische keuken valt er veel te zeggen. Het kan zijn dat je in India 10 keer butter chicken zal eten en dat het 10 keer anders zal smaken.

Eigenlijk is er een basis recept en maakt iedereen dit gerecht klaar aangepast aan zijn/haar persoonlijke smaak.

Wat ik ondertussen geleerd heb van het koken van Indisch eten is dat het veel meer gaat over op het gevoel koken dan letterlijk een recept te volgen.

En het is gewoon zalig wanneer je keuken gevuld wordt met die fantastische Indische aroma’s.

Een kijkje in de Indische keuken

Zelf heb ik dit gerecht al vele malen klaargemaakt én heb ik ook al verschillende recepten uitgetest. Dit basis recept bevalt mij het beste maar ik heb het

dan ook ondertussen gepersonaliseerd. Dus, is dit het meest authentieke recept die je zal vinden om butter chicken klaar te maken? Uiteraard niet.

Maar hoe ik het klaarmaak valt toch altijd in de smaak bij mijn gasten.

 

Recept voor butter chicken (boterkip), door Subhadra

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg kip (voor 4 personen) 
butter chicken kruiden/tandoori kruiden
1 potje yoghurt van 125 gram (zonder suiker) 
1 ½ lepel boter
5 groene kardemoms
1 kaneelstok
4 kruidnagels
1 kleine ajuin – fijn gesneden
3 teentjes knoflook
1 kleine lepel verse gember
2 groene chili’s
1 theelepel chili poeder
½ theelepel garam masala
3 theelepels tomaten puree
150 ml room
2 theelepels honing
olie
zout
fijn gesneden koriander voor versiering

Opmerking: de soort room zal zeker de structuur van je saus bepalen. Ik gebruik altijd volle room (33%) én wees vooral niet zuinig met de kruiden!

Bereiding

1. Meng de butter chicken kruiden of tandoori kruiden door de kip samen met 1 potje magere yoghurt (zet de kom een tijdje in de frigo).
2. Meng alle kruiden zoals kardemom, kruidnagel, ajuin, knoflook, gember, chilipeper, chilipoeder en garam masala in de blender zo krijg je een pasta
3. Verwarm de kruidenpasta in de olie
4. Voeg de gekruide kip toe en zorg dat deze goed doorbakken is, voeg ook een kaneelstokje toe en de boter toe.
5. Wanneer de kip goed gebakken is voeg je de tomatenpuree en de room toe en laat je het geheel nog 8 – 10 minuten sudderen.  
6. Voeg tot slot nog de honing toe 

Serveer dit gerecht samen met basmati rijst, naan en een kachumber salade

Smakelijk!
Subhadra

Geïnspireerd door de Indische keuken én zin in een culinaire ontdekkingsreis door India? Contacteer mij dan zeker met je vraag.