Reizen maakt gelukkig. Dat is voor mij al lang duidelijk. Daarom doe ik dit werk ook zo graag. Nu ja, als je dit werk kan noemen. Mijn werk doe ik met zoveel passie dat het nooit aanvoelt als werken. Zelfs niet in tijden van een pandemie.

We zijn vaak op zoek naar wat ons gelukkig maakt. Maar soms kan het zo eenvoudig zijn, weten wat ons nu echt gelukkig maakt. Een recent onderzoek heeft onderzocht waar mensen na de pandemie het eerste geld willen aan uitgeven. Uit eten gaan én reizen staan met stip bovenaan.

Met de start van de Paasvakantie, traditioneel een bijzonder drukke periode voor Jasmine Travel & Events met talrijke vertrekkende reizigers. Blijft het dit jaar voor de 2de maal op rij bijzonder stil. Geen reisdocumenten die de deur uit moeten, geen visum aanvragen verzorgen en geen reizigers die praktische vragen hebben over hun reis.

Al een jaar lang kunnen we niet veel meer doen dan onze reizigers hun geplande reis om te boeken. Het uitzwaaien van zij die eindelijk hun droomreis kunnen realiseren moeten we voorlopig uitstellen.

Een magere troost voor de reiziger die zijn reis het voorbije jaar meermaals in het water zag vallen en reikhalzend uitkijkt naar die welverdiende vakantie.

Tijd om een nieuw begin te vieren

Terwijl in India net het Holi festival uitbundig gevierd werd ter ere van de start van de lente. Verlangt ook hier menig reiziger naar een nieuw begin én wellicht een streepje zon. We zien de voorbije jaren trouwens een toename van reizigers die tijdens de Paasvakantie kiezen voor een fijne vakantie in zonnigere oorden.

Het is dan ook een ideale mix voor wie een time-out wil van de lange, koude en donkere wintermaanden. Want tenslotte is er geen zonzekerheid in België in april. Dus een nieuw begin vieren met een prachtige reiservaring lijkt ons dan ook een fantastische keuze net omdat wij weten dat reizen gelukkig maakt. Alleen zullen we nog even geduldig moeten wachten.

Is reizen een privilege?

Nu is het de eerste keer in bijna 6 jaar tijd dat mijn agenda niet vol staat met reisplannen. Want net omdat ik voornamelijk tijdens de wintermaanden in België richting het Oosten reis. Is dit altijd een welgekomen time-out van de naar mijn mening veel te lang en eindeloos durende koude donkere wintermaanden.

Maar sinds de corona sta ik weer met beide voeten op de grond. Wat een privilege is het om gemiddeld 10 weken per jaar in het buitenland te vertoeven. Te logeren in prachtige hotels. Leuke plaatsen te ontdekken. Je smaakpapillen te laten verwennen en bijzondere mensen te ontmoeten op je pad. Meer van dat!

Ja reizen maakt gelukkig. Dat het mijn gezondheid boost omdat ik altijd last heb van een hevige winterdip, is natuurlijk mooi meegenomen. Niet voor niets kiezen zoveel mensen om te gaan overwinteren. Begrijpelijk.

Waarom reizen gelukkig maakt?

Laat ons eerlijk zijn. Menig reiziger zag de wereld rondreizen als vanzelfsprekend. Ik neem zelf ook vaker het vliegtuig dan dat ik met de trein reis. Maar de droom is sinds een jaar doorprikt. En wie vandaag ook nog maar durft te denken aan reizen. Moet er een hele waslijst aan papierwerk, regels én beperkingen bijnemen. En toch zien we dat velen daartoe bereid zijn. Dat ze dit er zelfs graag bij nemen om te kunnen reizen. Vermoedelijk omdat we na meer dan een jaar thuis opgesloten te zitten. We maar al te goed beseffen waarom reizen gelukkig maakt.

Tijdens een van mijn reizen, zei een Indiër tegen mij “jij hebt al meer van ons land gezien, dan ik ooit zal zien”. Dat zet je aan het denken. Dat toont ook aan dat reizen zelfs voor de pandemie niet voor iedereen vanzelfsprekend was. Dat reizen naar de andere kant van de wereld niet voor iedereen toegankelijk is. Dat de wereld mogen verkennen écht wel een privilege is. En omdat we nu zelf meer dan 1 jaar niet in de mogelijkheid waren om onbeperkt te reizen, zullen we reizen in de toekomst net nog meer weten te waarderen. 

Misschien gaan we in de toekomst wel duurzamer reizen. Of gaan we minder vaak op reis maar voor langere periodes? Kan het zijn dat werknemers de mogelijkheid krijgen om in de toekomst van overal te werken? Mensen reizen al decennia lang. Onze nieuwsgierigheid wordt immers geprikkeld door andere culturen. De reissector is dan ook voortdurend in evolutie. En zal dat ook zijn in de komende decennia. 

Laat die reisprojecten maar komen

Niet alleen zet de lente aan om nieuwe projecten te starten. We merken ook dat mensen weer schoorvoetend beginnen dromen van hun volgende droomreis. Zelfs beperkingen zullen immers niet alle reizigers tegenhouden om terug te gaan reizen.

En alhoewel de corona ons duidelijk gemaakt heeft, hoe bijzonder dankbaar we zijn, voor die zalige plek die we onze thuis noemen. We hebben meer dan ooit behoefte om tot rust te komen. De reishonger was nooit groter dan nu. 

Nu velen van ons al maanden van thuis uit werken, vervaagt de grens tussen werk en privé. Misschien vragen we in de toekomst tijdens onze vakantie zelfs een hotel zonder wi-fi zodat we zeker zijn dat we niet in de verleiding komen om voortdurend onze mails te checken. En wachten we om onze vakantiekiekjes op social media te zwieren tot we terug zijn. Zodat we ons volledig kunnen focussen op ontspanning. Een full digital detox. Back to the basics!

De toekomst voor de reissector

Ziet er alvast positief uit. We kijken dan ook geduldig uit naar een duurzame heropstart. Maar persoonlijk kijk ik in het bijzonder uit naar die vakanties in warme en zonnige oorden. Heerlijk om buiten te te kunnen eten. Blootsvoets te gaan wandelen in de branding aan de zee en genieten van fijn en leuk gezelschap.

Het leven kan toch zo eenvoudig en mooi zijn. Niet? Voor mij is alvast duidelijk waar mijn focus zal liggen de komende jaren. Nog meer reizen. Omdat ik duidelijk weet wat mij gelukkig maakt. Stel jezelf gerust eens de vraag: wat maakt mij nu echt gelukkig? Je zou wel eens verrast kunnen zijn wat je met een goede focus kan bereiken in het leven.

 

 

Subhadra
Specialist Reizen op maat

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/ 

Pasen