Reizen tijdens een pandemie? Doen of niet? Er is natuurlijk al veel geschreven over reizen tijdens een pandemie. Waarschijnlijk ben je afgeschrikt door de vele beperkingen die opgelegd worden. Niet evident denk je om nu een verre reis te maken?

Het is uiteraard een complete ommezwaai met wat wij gewoon waren. Voorheen was het vliegtuig nemen om op reis te gaan even eenvoudig als de trein nemen? Eerlijk gezegd neem ik zelf vaker het vliegtuig dan de trein.

De wereld was zo geconnecteerd en als reizigers beschikten we over een ontzettende hoeveelheid vrijheid.

Maar zijn de beperkingen nu écht zo streng als de perceptie ons doet vermoeden. Ik ging alvast op onderzoek uit. Een paar weken geleden ging ik op zakenreis naar Dubai. Voor mij meteen de ideale kans om te zien hoe we reizen tijdens een pandemie.

Bereid je goed voor alvorens je op reis vertrekt

Een ding staat vast, wie nu wil reizen moet flexibel zijn. Eigenlijk wist ik pas een 2-tal dagen voor vertrek dat ik effectief kon reizen. Dus na het resultaat van de negatieve PCR test. Zo heeft elke bestemming eigen vereisten alvorens je mag reizen.

Maar ook durven de regels voor reizigers wijzigen. Het zijn ook die voortdurende wijzigingen die ons terughoudend maken om NU reisplannen te maken in de verre toekomst. Ik heb mijn reis pas 2 weken voor vertrek gepland. Uiteindelijk is alles verlopen zoals gepland en dat gaf me toch wel wat rust.

Gelukkig zien we nu wel dat heel wat landen hun maatregelen opheffen of geleidelijk aan versoepelen. Maar toch blijft het belangrijk om regelmatig op te volgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan eenmaal je gepakt op de luchthaven staat.

Weinig passagiers op de luchthaven

Het is duidelijk dat er weinig passagiers op de luchthaven waren. Sterker nog, ik heb nog nooit de luchthaven zo leeg gezien. Er waren maar een paar check-in balies open. En het handvol passagiers die er waren leken op te gaan in de gigantische ruimte die de vertrekhal van Brussels Airport is.

Wachttijden aan de security check waren er niet en ook de taks free shops lagen er verlaten bij. Enkel bij de wachtruimte aan de gate, waar iedereen netjes een mondmasker droeg en voldoende afstand hield, zaten er passagiers geduldig te wachten.

Maar de vele lege plaatsen in het vliegtuig lieten duidelijk niets aan de verbeelding over. En zijn een duidelijk signaal dat maar weinig mensen het vliegtuig nemen om te reizen tijdens een pandemie.

Reizen naar de Emiraten

Ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld tijdens mijn reis in de Emiraten. Er wordt dan ook voldoende aandacht besteed aan de veiligheidsmaatregelen zodat je veilig kan reizen. Discipline alom bij het houden van afstand, bij het dragen van een mondmasker en overal vind je dispensers met handgels, zelfs in de liften. Sowieso hanteren de Emiraten een streng beleid en op het niet naleven van de maatregelen staan bijzonder hoge boetes.

Terugkeer in België

Aan boord gaan in Dubai verliep bijzonder vlot. Uiteraard werd er nog even gecheckt of ik over de nodige documenten beschikte zoals het PLF formulier. Aangezien ik mij reeds 48 uur voor vertrek online had geregistreerd met het PLF formulier had ik ook een sms code ontvangen. Met deze code kon ik mij bij aankomst registreren voor een pcr test in het test center op Brussel Airport. Meer info . Eigenlijk verliep dit ook bijzonder vlot. Op 15 min was de registratie in orde alsook het afnemen van de test. Het resultaat werd dan ook vlot digitaal afgeleverd in mijn mailbox. Vervolgens volgde er ook nog een opvolging van het contactcenter in het opvolgen van de quarantaine. 

Update veiligheidsmaatregelen bekend op 04/05/2021

Eigenlijk spreek ik liever niet over reisbeperkingen maar liever over veiligheidsmaatregelen. Dankzij deze maatregelen kunnen we net wel reizen. En zonder de nodige maatregelen was het misschien helemaal niet mogelijk om te reizen tijdens een pandemie. Het duurt nu natuurlijk al lang.

Ondertussen is het al meer dan 14 maanden geleden sinds we “normaal” konden reizen. Ik geef toe dat het kan zijn dat je de maatregelen als negatief ervaart. Maar anderzijds draait vakantie en reizen toch ook om onbezorgd genieten en dan is het uiteraard fijner als je in alle veiligheid kan reizen.

Ik geef je dan ook graag de laatste versie van de veiligheidsmaatregelen mee volgens onze favoriete bestemmingen. Uiteraard zullen deze maatregelen de komende maanden nog wijzigen. Ik zal dan ook op regelmatige basis deze informatie bijwerken.

Emiraten: vragen een negatieve pcr test bij vertrek in België. De faciliteiten om je te laten testen ter plaatse zijn bijzonder uitgebreid. 

Malediven: vragen een negatieve pcr-test bij vertrek in België. Zelfs als je volledig gevaccineerd bent.

Sri Lanka: vragen een negatieve pcr-test bij vertrek in België. Afhankelijk van de duur van je verblijf dien je ter plaatse ook nog een negatieve pcr test te ondergaan. Tenzij je gevaccineerd bent.

India: op dit moment is nog niet bekend wanneer de grenzen met India zullen opengaan voor alle reizigers. Hierdoor is ook nog niet bekend welke maatregelen/beperkingen van toepassing zullen zijn van zodra er terug gereisd mag worden.

België: Bij terugkeer naar België moet er een test uitgevoerd bij aankomst als je uit een rode zone komt & moet je in quarantaine. Als je terugkeert uit een oranje zone is enkel een negatieve test vereist. Als je een test laat uitvoeren op de bestemming van vertrek dan moet je alsnog een test ondergaan in België bij aankomst

Meer informatie en up-to-date nieuws vind je op de website van de Federale Overheid

Naar mijn persoonlijke ervaring is dit ganse proces zowel voor vertrek als bij terugkeer bijzonder vlot verlopen. Ik kijk dan ook terug op een positieve reiservaring met 3x een negatiever pcr-test. Is het leuk? Absoluut niet. Maar ik zie het toch in de eerste plaats als een kans om veilig te reizen.

 

Subhadra

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/