Mijn reis naar Bali

Reisperiode: Maart 2024
Regenseizoen, maar het weer viel zeer goed mee
Rondreis doorheen Bali & Lombok

Het is nu al een tijdje dat we samenwerken met Indonesië als bestemming en dan vooral met een aantal eilanden zoals Bali &Lombok. En aangezien ik een lange termijn samenwerking wel zie zitten was een studiereis naar Bali & Lombok dus ook wel een absolute must.

Gezien mijn drukke schema is het niet altijd eenvoudig om mijn eigen reizen te plannen. Eigenlijk is dat wel een beetje ironisch. Maar mijn werk bestaat er eigenlijk vooral uit het plannen, organiseren én begeleiden van reizigers die voor een samenwerking met mij kiezen.

Mijn eerste reis naar Bali is een feit

En zo stond er plots een boeiende en inspirerende reis naar Bali in mijn agenda gepland tussen alle andere drukke weken door. Ik had me wel voorgenomen om het werken vanop afstand wat te beperken zodat mijn focus écht kon liggen op het ontdekken van de bestemming.

Wat uiteindelijk was dat toch het doel van mijn reis. Ik had mijn, best wel lange wensenlijst, bezorgd aan mijn team ter plaatse die dan voor mij een bijzonder & uniek reisprogramma hebben samengesteld, net als wat ik doe voor mijn reizigers.

Op ontdekking doorheen Bali & Lombok

Uiteraard weet ik dat, zeker Bali het imago heeft van superdruk én té toeristisch te zijn. En ik zal zeker niet ontkennen dat sommige plaatsen op Bali best druk kunnen zijn. Maar ik ben tijdens mijn rondreis best op heel wat plaatsen geweest waar het allesbehalve druk of té toeristisch was.

Dat is natuurlijk ook een bewuste keuze. Ik vind het zelf belangrijk dat toerisme bijdraagt aan de lokale economie én de lokale bevolking ook er de voordelen van kan ondervinden. Daarom zijn we bewust op zoek gegaan naar een aantal lokale projecten georganiseerd voor én door de lokale bevolking.

Bali is zeker een bestemming waar ik naar terugkeer

Maar zonder twijfel was mijn reiservaring een bijzonder fijne en aangename reiservaring. Ik vind de bevolking in Indonesië bijzonder gastvrij en vriendelijk. Ik werd er écht ontzettend warm onthaald en geen vraag is hen te veel.

Het is net zoals onze andere bestemmingen, een bestemming waar hospitality bijzonder belangrijk is. Waar je als gast ontzettend in de watten gelegd worden. Maar daarnaast zijn de wegen op de meeste plaatsen goed én zijn de hotels van uitmuntende kwaliteit.

Een aantal van de plaatsen die ik bezocht heb gedurende mijn reis zijn:

Eerste stop in Ubud, Bali

Wie wil kiezen voor avontuur mag zeker Ubud niet op zijn travel-to-do list laten ontbreken. De jungle van Bali is zeker een favoriete hotspot voor heel wat reizigers. Maar de regio heeft dan ook heel wat moois te bieden. Maar denken dat je alleen omgeven wordt door wildernis is het niet.

Ik bezocht er onder meer de prachtige rijstterrassen. Er hing nog zo’n prachtige mist over de heuveltoppen wat zorgde voor een adembenemend uitzicht, écht een postkaartje waardig.

We maakten, een korte wandeling van ongeveer zo’n 45 minuten, uiteraard zijn goede wandelschoenen zijn wel een vereiste, ondertussen kan je je vergapen aan de vergezichten. Hier en daar vind je zelfs een kraampje waar lokale snacks én frisdrank te kopen zijn.

Ondertussen krijg je een inzicht in hoe de landbouwers hier gewassen laten groeien, uiteraard rijst maar daarnaast wisselen ze ook af en toe eens af, kwestie van de grond niet uit te putten.

Vandaar ging het via de weg naar de tempel Tan Na Lot. Vooral een hotspot voor de vele reizigers tijdens de adembenemende zonsondergang die je er kan bewonderen. Deze imposante Hindoe tempel kan je enkel bezoeken bij laagtij en dan moet je er uiteraard ook voor zorgen dat je op tijd weer terug bent.

Hou best ook voldoende afstand want voor je het weet kan je zomaar nattigheid voelen door de metershoge golven die je hier kan bewonderen door de ruige Indische Oceaan voortgestuwd. Volledig logisch dus dat dit een hotspot kan zijn voor surfers.

Meeting met de lokale bevolking in Bali

Laat ons eerlijk zijn, uit ervaring weet ik dat een bezoek met de lokale bevolking is niet altijd “zo lokaal”. In het verleden heb ik zelf al kunnen ervaren dat sommige activiteiten in andere landen écht gecreëerd werden voor toeristen.

En laat dat nu net de authenticiteit en de beleving wegnemen. Dus ik was dan ook bijzonder blij dat de excursies die ik gemaakt heb wel écht bij en voor de lokale bevolking zijn én dus ook echt een fijne ervaring zijn.

Dagexcursie in Bali:

We begonnen aan onze dag met een kopje thee en wat lokale snacks én een uitleg van onze lokale gids. Ook al was het ontbijt in het hotel best uitgebreid toch kan je maar beter goed voorbereid zijn op een volledige dagexcursie waarbij de luchtvochtigheid naar hoogtes stijgt waarvan je zelfs niet eens wist dat die bestonden naast een brandende zon én natuurlijk warme temperaturen.

Dus eerst nog een korte uitleg en een vers gemaakte thee me lemon grass om mee te roeren en we konden vertrekken. Onderweg vertelt de gids honderduit maar ook vooral dat hij op deze manier een meerwaarde wil toevoegen vanuit toerisme voor de inwoners van zijn dorp.

Want alhoewel veel Indonesiërs aangewezen zijn op landbouw als bron van inkomsten, haken de jongeren massaal af. Ze trekken naar de stad en gaan daar dan op zoek naar werk. Gesproken van een concept van duurzaam toerisme.

Eigenlijk ligt de wandelroute langs een goede gangbare weg, wat zich trouwens ook uitstekend leent tot een fietstochtje. Maar omdat mijn tijd beperkt is gaan wij deze keer écht off road gaan, kiezen we voor een andere  route, dwars door de velden.

Offroad wandeling in Bali

De gids biedt mij een wandelstok aan. Ik vraag me oprecht af of ik er nu al zo uitziet dat ik een wandelstok nodig heb. Maar niets is minder waar. Het blijkt écht een handig hulpmiddel te zijn omdat sommige plaatsen de ondergrond nogal modderig is.

Het is inderdaad een route om u tegen te zeggen en vereist zeker goede wandelschoenen en voldoende evenwicht. Maar het is zeker de moeite meer dan waard. Onderweg  krijg je uitleg over de diverse planten en kruiden die er te vinden zijn in de velden.

Na een wandeling van zo’n uurtje komen we terug in het dorpje aan. Daar zit 1 van de lokale bewoners een kite te ontwerpen. Zelf mogen we ook even uittesten of we dit kunnen maken. Eerlijk is eerlijk, het is moeilijker dan het er uitziet.

Nadat de kite in elkaar geknutseld is, is het tijd om te gaan genieten van een lokale lunch. Voor mij persoonlijk de ideale manier om eens te proeven van de lokale keuken en kennis te maken met gerechten die je anders misschien toch nooit zelf zou proeven.

Na de proeverij gaat de reis  verder richting een naburig dorpje, waar we een aantal kunstenaars aan het werk zien die onder meer handbeschilderde waaiers ontwerpen, waarvan ik er eentje mee krijg naar huis.

Jimbaran & Uluwatu in Bali

Uiteraard heeft Bali naast de jungle ook heel wat prachtige stranden te bieden. Een aantal van de exclusieve luxe hotels vind je onder meer in Jimbaran & Uluwatu. Voor wie op zoek is naar een aangename locatie om te vertoeven.

Zoals bijvoorbeeld bij een huwelijksreis naar Bali, gaat hier zeker niet ontgoocheld worden. De hotels zijn er écht meer dan wow. En je zal er zonder meer in de watten gelegd worden, zoals ik zelf kon ervaren tijdens mijn verblijf in Alila Villas Uluwatu. Een écht pareltje.

Na Bali ook Lombok

Reizen is altijd een beetje avontuur. En dat was nu ook niet anders tijdens mijn reis naar Bali. Je zal mij nooit horen zeggen dat een reis altijd 100% perfect verloopt want er is altijd wel eens zoiets dat kan voorvallen.

Door de hevige regen en stormen, ik heb er zelf weinig last van gehad omdat ik voortdurend aan het rondreizen was, maar dus werden de boten naar Lombok geannuleerd. Het alternatief was een binnenlandse vlucht nemen van Bali naar Lombok.

Want eerlijk gezegd, zo’n boottocht op een ruige woeste zee, zo aantrekkelijk vond ik dat nu ook niet. De Vlucht tussen Bali & Lombok duurt amper zo’n 45 minuten. Maar door een technisch defect had mijn vlucht zo’n 3 uur vertraging, dus makkelijk 6 uur onderweg. Ach het uitzicht tijdens de vlucht was fantastisch en het was zonder meer de moeite waard.

Ongerept Lombok

Ik ben zelf bijzonder blij dat ik toch een bezoek gebracht heb aan Lombok. Je ziet meteen dat de dynamiek hier helemaal anders is dan in Bali, wat uiteraard één van de belangrijkste toeristische eilanden van Indonesië is. Lombok is veel rustiger & ongerepter. Maar ook hier vind je échte pareltjes van hotels.

Dagtocht in Lombok

Vandaag plannen we een trektocht in de bergen. Er is een project waarbij er gestreefd wordt naar meer autonomie voor lokale vrouwen én die  dat kunnen bereiken door reizigers te begeleiden.

Het panorama langs de route was écht uniek. Dus een fotostop langsheen de route mocht zeker niet ontbreken.

De eerste stop was aan een lokaal dorpje, hoe je er kan zien hoe voornamelijk de ouderen daar leven. Vroeger was het er uiteraard nog primitiever. Maar vandaag hebben ze er gewoon elektriciteit en zelfs wi-fi. Maar de gids was wel zo eerlijk om te zeggen dat de jongere generatie gewoon wat verderop woont.

Ondanks dat toch uniek om te zien hoe mensen zo eenvoudig en met heel weinig leven eigenlijk. In de moderne tijd waarin wij leven, kan je je het amper voorstellen eigenlijk.

Helaas moesten we de trektocht annuleren want door de hevige regens de week ervoor hadden ze nog met een landslide te maken maar ook vandaag viel de regen met bakken uit de lucht. Helaas niets aan te doen maar wel iets om rekening mee te houden tijdens het regenseizoen.

Snorkeltour naar de Gili eilanden

Vandaag alweer vroeg uit de veren. Ditmaal om een snorkel tour op de Gili eilanden te gaan doen. Let wel de Gili eilanden bestaan uit een grote groep van eilanden. Waarvan je er dus op diverse kunt gaan snorkelen.

Na een rit van anderhalf uur komen we eindelijk aan in de baai waar onze boot ligt te wachten. Door het slechte weer en de hevige regenval van de voorbije weken was er heel wat afval aangespoeld op de stranden. Vanuit de lokale gemeenschappen worden er regelmatige “beach clean ups” georganiseerd zodat de stranden er netjes bij blijven liggen.

Vervolgens varen we weg per boot. En kunnen we op zoek gaan naar een geschikt eiland waar we koraal riffen kunnen gaan bewonderen. Maar doordat er een zeer sterke stroming heerst is het wel wat uitzoeken geblazen alvorens we een geschikte locatie hebben gevonden.

Maar dan toch, snorkelmateriaal aan en we kunnen het water in. Persoonlijk vind ik de koraalriffen verrassend mooi. Nu niet dat ik een super expert ben in snorkelen maar de zichtbaarheid is er echt wel zeer goed op de plaats waar wij snorkelen.

Wanneer er een sterke onderstroming is dan vertroebelt het zicht in het water wel erg veel en kan het moeilijk zijn om de onderwater wereld te bewonderen. Zo komen we onder andere blauwe zeesterren tegen maar ook blauwe koraalriffen en daarnaast nog een uitgebreide soort aan kleurige vissen. Een bijzonder unieke ervaring.

Na het snorkeltochtje gaan we weer aan boord om verder te varen naar een volgende eiland. Ondertussen kunnen de gasten vanaf het strand nog wat gaan zwemmen in de zee, hier is er dan weer een minder sterke stroming.

Maar vooral genieten van het prachtige uitzicht.

Nadien genieten we van een lekkere maar uitgebreide lunch en dan is het ondertussen alweer tijd om per boot terug te keren naar de vertrekplaats waar de chauffeur ons staat op te wachten. Maar bovenal was dit een bijzonder aangename ervaring.

Het leven op het water bevalt mij wel.

 Tijd om afscheid te nemen van het prachtige Lombok

Et voilà tijd om afscheid te nemen van het prachtige Lombok! Nog even wat uitslapen en dan zijn we klaar voor de rit naar de luchthaven. Dit keer gaan zowel het inchecken en boarden bijzonder vlot.

Eigenlijk moet je bij deze vlucht maar 1 uur op voorhand op de luchthaven zijn. Ook het aan boord gaan verloopt bijzonder vlot. Het zijn dan ook kleine toestellen. Maar niets kan de pret bederven van het waanzinnige uitzicht vanuit de lucht.

Aan boord is het  wel warm onder een brandende zon van zo’n 33 graden. De airco  gaat dan ook pas aan na het opstijgen. Dus dat is wel even puffen. Maar eenmaal de lucht in is dat ook alweer opgelost.

Voor we het goed en wel beseffen mogen we alweer landen. Het toestel wordt niet geparkeerd aan de gate maar gewoon op de tarmac, vanwaar je gewoon te voet mag wandelen naar de terminal, nu dat was nog eens lang geleden dat ik dat nog eens heb voorgehad.

Nog even  de bagage ophalen en dan is het op weg naar het laatste hotel alvorens ik zal terugkeren naar België.

Strandverblijf in Kuta & Seminyak op Bali

Ditmaal gaat het richting de badplaatsen Seminyak & Kuta. Ik maak eerst nog een stop in Kuta voor wat souvenir shopping op vraag van het thuisfront. Ah ja, aangezien ze helaas niet mee konden deze keer  is een souvenirtje wel verdiend.

Ik merk meteen op dat Kuta een drukke badplaats is. Met talrijke winkeltjes, bars én restaurants. Zeker voor reizigers die ’s avonds of overdag wat ontspanning zoeken, zullen hier zeker hun hart kunnen ophalen.

Het laatste hotel waar ik logeer, Alila Seminyak, gelegen in Seminyak, biedt een prachtig uitzicht op weliswaar een ruige zee. Het hotel beschikt over maar liefst 3 zwembaden die allen een uitzicht hebben op zee. De adembenemende zonsondergang krijg je er gratis bij.

Ik vind de atmosfeer in het hotel best aangenaam en wie er graag ’s avonds nog op uittrekt heeft daar genoeg opportuniteiten voor. Het hotel ligt op korte afstand van de luchthaven en is dus ideaal voor wie niet al te ver meer wil rijden alvorens de lange vlucht naar huis aan te vangen.

Voor mij hebben Bali & Lombok absoluut een bijzondere indruk nagelaten. Het is een bestemming die heel veel te bieden heeft, van natuur, tot cultuur tot strand. Natuurlijk was dit voor mij een introductie reis met het bezoek aan een selectie aan plaatsen.

Maar het heeft mij vooral een duidelijk beeld gegeven van Bali & Lombok en ik twijfel er dan ook niet aan dat talrijke reizigers zich hierdoor aangesproken voelen.

Subhadra in Bali

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subhadra
Specialist Reizen Bali & Lombok

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/