Indonesië

Indonesië

Wie op zoek is naar een bestemming die variatie aanbiedt, zal na een reis aan Indonesië zeker niet ontgoocheld terug keren. Indonesië maakt deel uit van de archipel die uit meer dan 23.000 eilanden bestaat.

Beste reisseizoen

Indonesië is een land met tropisch weer en heeft slechts twee seizoenen: het droge seizoen (mei – sept) en het natte seizoen (okt – april). Er zijn sommige gebieden met kleine variaties in het weer, maar dit geeft in grote lijn het de te verwachten klimaatomstandigheden weer, alhoewel weersvoorspellingen steeds moeilijk te maken zijn.

Sumatra

Wilde regenwouden komen veel voor in dit prachtige land en zijn echt een aanrader om te bezoeken als je van echt avontuur houdt. Op Sumatra, in Bukit Lawang, heb je de kans om dit gebied te verkennen en er kennis te maken met de veelzijdige natuur te ontmoeten.

Als je kiest voor een tocht door de jungle, kom je veel verschillende soorten dieren tegen zoals orang-oetans, vlinders en talrijke andere dieren. Wie de Sumatraanse tijger graag spot in het wild, opteert het best voor een reis van een aantal weken want geduld is zeker nodig en dan nog blijft het een open vraag of dit gaat lukken.

De luchtvochtigheid in deze bossen is hoog en maar ook tijdens het droge seizoen valt er regen te verwachten. Je kan uiteraard kiezen hoe lang je er wil gaan reizen.

In het noorden van Sumatra ligt het Toba meer, het grootste vulkanische meer ter wereld. Het meer is 100 kilometer lang en 30 kilometer breed en met een hoogte van 900 meter boven zeeniveau merk je dat de temperatuur aangenaam en uitnodigend is. In deze regio, waar de Batak – stammen vandaan komen, maak je kennis met hun indrukwekkende architectuur.

De beste tijd om naar Sumatra te reizen is tussen mei en oktober.

Java

Op dit eiland vind je het allemaal. Van oude tempels, fascinerende culturen, groene rijstvelden zo ver het oog reikt, witte stranden tot rommelende vulkanen. De temperatuur is er constant hoog, hoewel de variatie in vochtigheid vooral tijdens het regenseizoen verandert.

Heel wat locals komen van verschillende eilanden naar Java voor het werk of studies. Vandaar dat je op dit eiland kennis kan maken met meerdere culturen. Wie naar hier komt kan er wandelen over de theeplantages in de buurt van Bandung, turen over de eindeloze rijstvelden en er lokale dorpjes bezoeken ver weg van de drukte  van de grote steden. Absoluut de moeite waard voor een bezoek.

De tempels van Borobudur, staan trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder richting Yogyakarta vind je de meest fotogenieke vulkaan die je kan bezoeken, nl. Mount Bromo. Op weg ernaar toe wandel je rond de hindoetempels en proef je van het lokale leven in de kleine dorpjes.

De kronkelende weg die naar de top van de vulkaan leidt, is zowel mooi als avontuurlijk. Om Bromo op de beste manier te ervaren, zorg je er het best voor dat je er ’s middags bent wanneer er niet te veel toeristen zijn. Uiteraard is Bromo ook spectaculair bij zonsopgang. Bromo ligt op grote hoogte, dus het is aan te raden om wat warme kleding mee te nemen, aangezien je het hele jaar door koude temperaturen zult ervaren.

De beste tijd om Java te bezoeken is tussen april en oktober.

Bali

Bali staat symbool voor een mix van wonderlijke tempels, ruige stranden en spectaculaire rijstvelden. Je kan er genieten van het zalige nietsdoen maar evengoed raften, surfen of er het lokale nachtleven in duiken.

Voor natuurliefhebbers is Ubud, het hart van Bali, the place to be. De rivieren stromen wild door de jungle en passeren de prachtigste hotels. Raften is er dan ook de perfecte locatie voor deze unieke ervaring. Maar uiteraard wie het graag wat rustiger aan doet, kan er ook mooie wandelingen maken of kiezen voor een fietstocht.

Het centrum van Ubud is dan weer ideaal om er te flaneren langsheen de talrijke leuke restaurantjes en winkeltjes. Er is ook een grote markt voor toeristen, ideaal voor wie op zoek is naar leuke souvenirs om mee naar huis te nemen.

Munduk is gelegen aan een groot meer boven op een berg met een prachtige tempel. Hier zakken de temperaturen gevoelig met de stranden in het zuiden van Bali. Ga je naar het noorden, naar het nationale park Menjangan, dan word je wakker in het midden van de natuur. Omgeven door talrijke dieren die rond je bungalow sluipen. Een unieke ervaring om bij het ontbijt eekhoorns en diverse vogelsoorten te spotten.

Kortom Bali is een ideale locatie voor wie op zoek is naar een gezinsvakantie, reizen met vrienden en uiteraard voor huwelijksreizen.

De beste tijd om naar Bali te reizen is tussen april en oktober.

Lombok en de Gili-eilanden

Op deze eilanden vind je verborgen dorpjes, wonderbaarlijke watervallen, oogverblindende witte stranden, lichtgevende turquoise zeeën en divers culturen. In deze regio is het verschil tussen het natte en het droge seizoen iets groter dan in andere delen van het land. Hoe dichter je bent bij Australië, hoe langer het droge seizoen.

Niet te missen hier is Tetebatu, de heilige vulkanen van de berg Rinjani. Maar ook is het fijn wandelen over de prachtige rijstvelden of naar een van de watervallen. In Pringgasela vind je de traditionele wevers (meestal vrouwen) die de lokale sarongs maken. Onder begeleiding van een lokale gids krijg je meer inzicht in het productie proces.

Maar evengoed kies je er voor om tijd door te brengen op de Gili eilanden aan de westkant van Lombok. Hier kan je kiezen om te gaan snorkelen, duiken met reuzenschildpadden of er prachtige koraalriffen te gaan bewonderen.

De beste tijd om Lombok te bezoeken is tussen april en oktober.

Flores

Dit spectaculaire eiland is een hotspot voor wie graag prachtige dieren bewondert in het wild temidden van een spectaculaire natuur. Het Komodo National Park heeft impressionante koraalriffen die je kan gaan ontdekken tijdens het duiken of snorkelen.

Uiteraard mag een stop aan het eiland Rinca of Komodo niet ontbreken om er de Komodovaranen van dichtbij te gaan bewonderen.

Flores heeft zoveel variatie te bieden en een rijke geschiedenis. Het is een fantastisch eiland voor de meer avontuurlijke reizigers. De mensen zijn er bijzonder vriendelijk en staan altijd open voor een praatje.

In de buurt van Bajawa vind je dan weer gigantische spinnenwebformaties van rijstvelden wat een populaire plaats is om een foto te nemen. Natuurlijk kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om de Kelimutu vulkanen te beklimmen. Hier vind je drie kraters.

De beste tijd om Flores te bezoeken is tussen mei en september.

Raja Ampat

Dit gebied maakt deel uit van Papoea en de vertaling is “4 koningen”. Dit gebied alleen al bevat meer dan 1500 kleine eilanden met een bijzonder rijke marine biodiversiteit.

Een bezoek aan deze regio zal je zeker niet teleurstellen. Uiteraard hou je er best rekening mee dat dit een afgelegen eilandengroep is. Je kan er kiezen om er te gaan duiken of snorkelen maar evengoed kan je er een cruise maken. Duikers kunnen tussen september tot april grote aantallen mantaroggen gaan bewonderen.

De beste tijd om Raja Ampat te bezoeken is tussen december en maart.

Samenvatting

De beste periode om Indonesië te bezoeken is juli en augustus (behalve Raja Ampat). Dan is er het droge seizoen en ’s avonds zakken de temperaturen er ook een beetje. Deze maanden zijn het favoriete vakantieseizoen voor Indonesië en mag je wel wat drukte verwachten.

Reis je tijdens het natte seizoen? Dat heeft uiteraard ook zijn charme aan het land. Door de tropische ligging regent er het meeste in de middag of avond. De regenbuien zijn meestal hevig maar kort. Uiteraard plannen we de meeste excursies daartussen.

Met dank aan de overvloedige regen, is de natuur in Indonesië er het ganse jaar adembenemend. Maar tijdens het regenseizoen kan je er een ware explosie van groen en bloemen waarnemen die zeker en vast een onvergetelijke herinnering achterlaten.

De regio Raja Ampat bezoek je dan weer beter van december tot en met maart.

 

Volgende bestemmingen zitten in ons aanbod

INDIA | MALEDIVEN | EMIRATEN | INDONESIE