Kerala, dé regio in India waar ik mij thuis voel

Kerala, deze prachtige deelstaat in het zuiden van India, ook wel God’s Own Country genoemd. Het zou me ongelofelijk verbazen indien deze deelstaat jou niet zou weten te bekoren. Al sinds mijn eerste bezoek, lang geleden, voelde ik er mij thuis. Ik was zo onder de indruk van deze regio maar ik kon moeilijk omschrijven wat het nu juist was dat mij zo aanspraak. Zijn het de prachtige landschappen? De charmante bevolking die je een instant welkom gevoel geven? Of is het iets anders? En toen al wist ik, hier kom ik ooit nog terug!

Reizen maakt me altijd gelukkig

En afgelopen september kreeg ik de kans om nog eens terug te keren naar deze bijzondere regio. Mijn hart maakte een klein sprongetje toen ik mijn reisplanning aan het opmaken was. En ook al is de tijd niet blijven stilstaan in Kerala de voorbije decennia. Mijn gevoel bij deze deelstaat is nog steeds hetzelfde gebleven. Het voelde dan ook écht aan als thuiskomen.  Ik reken er alvast op dat ik deze keer geen 2 decennia zal moeten wachten alvorens ik nog eens zal terug gaan.

Deze groene deelstaat in het zuidwesten van India

straalt dankzij haar prachtige backwaters (kanalen), de groene theeplantages, koffieplantages en de tuinen met kruiden die jouw smaakpapillen zullen prikkelen. Je ontmoet er de Kathakali dansers die met hun prachtig beschilderde maskers en verfijnde kostuums een bijzondere dansvorm op het toneel brengen maar evengoed kan je je laten verbluffen tijdens een demonstratie van de Indische krijgskunst Kalaripayattu.

Bereikbaarheid van Kerala

Kerala is vlot bereikbaar, daar bestaat geen twijfel over. Recent nog opende de 4de luchthaven in Kerala, waardoor deze deelstaat over maar liefst 4 internationale luchthavens beschikt waaronder: Kannur, Kochi, Thiruvananthapuram en Kozhikode.

Reizen per trein

Je kan je vlot verplaatsen in Kerala per auto met privé chauffeur, maar de wegen hebben dikwijls te lijden na de moessonregens. Maar wie tijd en zin heeft mag zeker een treinrit doorheen Kerala niet laten liggen. Het is een unieke manier om deze prachtige regio te bezoeken. Meestal houdt de trein maar een 2 à 5-tal minuten halt in het station. Maar laat je niet opjagen door de vertraging en geniet vooral van het landschap. Ik vond het reizen per trein bijzonder leuk. Ikzelf heb een rit van een 8-tal uur per trein gedaan. Je ontmoet nieuwe mensen, maakt een babbeltje en omdat de deuren van de trein tijdens het rijden bleven openstaan, kon ik genieten van het mooie uitzicht op de omgeving, want de trein rijdt er niet zo snel.

Water, water, water

Zelf ben ik altijd al enorm gefascineerd geweest door het water en vooral dan door de zee. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik mij helemaal in mijn element voelde aan de gouden stranden van Kerala. Je kan er in één van de vele prachtige resorts genieten van de mooie natuur, of genieten van een prachtige zonsondergang of gewoon tot rust komen na een boeiende rondreis. Tijdens jouw vakantie mag je gerust je tijd nemen om te genieten van de eenvoudige dingen in het leven en kan je de dagdagelijkse hectische sfeer gerust even achterwege laten. Maar ook de backwaters, een netwerk van kanalen, zijn zo typerend voor Kerala. Aan boord van de boot krijg je een zicht op het leven van de lokale bewoners. Je kan er ook voor kiezen om verschillende overnachtingen door te brengen aan boord van een woonboot. Van zodra je aan boord gaat, start de beleving. Onderweg wordt er al eens stop gemaakt en kan je de omgeving aan de oevers verkennen per fiets.

Festivals

Net zoals in de andere deelstaten in India, vinden er ook in Kerala talrijke festivals plaats. Wil jij ook graag eens proeven van wat couleur locale, probeer dan zeker eens een festival bij te wonen. Want in Kerala vinden er het ganse jaar door festivals plaats, van culturele festivals zoals in Kochi of de legendarische bootraces in Kerala, maar daarnaast is er ook nog een waaier aan rituele festivals. Het zorgt voor die extra beleving tijdens jouw rondreis.

Specerijen

De specerijen hebben doorheen de geschiedenis een belangrijke plaats ingenomen in Kerala. Kruiden zijn nu eenmaal onmisbaar in de overheerlijke gerechten uit de Indische keuken, maar in Kerala nemen deze nog een extra belangrijke plaats in. Een wandeling inde kruidentuin is dan ook een echte aanrader.

Koffie & thee plantages

Onder andere in Wayanad tref je koffie- en thee plantages aan. Het is een bijzondere leuke ervaring om in deze omgeving te logeren en de buurt er te verkennen. Zo kan je een wandeling maken door de plantage of een rit per jeep of je kan gewoon zelf je handen uit de mouwen steken en mee helpen met de pluk (seizoen).

Kerala ademt Ayurveda

En uiteraard mag ik ook zeker de Ayurveda niet vergeten vermelden. Want Kerala ademt nu eenmaal Ayurveda uit. Heel wat resorts beschikken over hun eigen spa en ayurvedisch centrum maar uiteraard kan je ook terecht in gespecialiseerde Ayurveda clinics.

Harmonie tussen lichaam, geest en ziel

Ayurveda is zoveel meer dan een deugddoende massage. Deze wetenschap, die zich richt op psychische, mentale en spirituele groei, voor een lang en gezond leven, ontstond meer dan 5000 jaar geleden en wordt gezien als het oudste gezondheidssysteem in de wereld. De ayurveda streeft er naar om het lichaam terug in balans te brengen. Op een natuurlijke manier kan je herbronnen en alle giftige elementen uit je lichaam verwijderen zodat je opnieuw over voldoende weerstand en een goede gezondheid kan beschikken. In de Ayurveda maakt men gebruik van de overvloed aan kruiden en medicinale planten die je in Kerala aantreft. Het koele moesson seizoen van juni tot juli en van oktober tot november zijn dan ook het best geschikt voor Ayurvedische herstellende behandelingen.

Yoga centra

Gezondheid staat absoluut centraal in Kerala. Ook de vele yoga beoefenaars zullen het in deze regio uitstekend naar hun zin hebben.  De wuivende palmbomen en de gouden stranden vormen dan ook het ideale decor voor een inspirerende yoga sessie of je kan er ook terecht voor gespecialiseerde opleidingen zoals voor een Yoga Teacher Training.

 

Subhadra
Specialist Reizen India

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/ 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our privacy beleid.
Ik Accepteer