Hoe de Indiërs omgaan met geld

Hoe de Indiërs omgaan met geld. Het is misschien niet meteen de topic waar je bij het plannen van je reis aan denkt … Maar ik dacht laten we het er toch maar eens over hebben. Net omdat als we het hebben over het maken van verre reizen, er uiteraard ook geld bij komt kijken.

Afbieden in India

Terwijl in India afbieden de normaalste zaak van de wereld is én onderdeel van het verkoopproces uitmaakt ligt dat in België toch iets anders. Ok je kan wel eens proberen om een deal vast te krijgen bij je aankoop maar uiteindelijk is dat standaard niet de norm. 

Toen ik zelf nog meereisde als begeleidster van de groepsreizen naar India, merkt ik wel dat heel wat reizigers toch enige vorm van schaamte voelden. Moet ik nu echt nog afbieden op die bodemprijzen? Maar het is wel opvallend hoe snel mensen zich aanpassen. Eenmaal je een tijdje in India bent én gewoon bent aan de Indische prijzen. Volgen al snel de reacties in de zin van “Amai, dat is écht wel duur”.

Op één van mijn begeleide reizen naar India had ik het er nog over met de deelnemers. Ik vroeg hen weet je nog toen we hier toekwamen in India, dat jullie vonden dat het zo goedkoop was én nu vinden jullie € 10,00 al veel. Om maar aan te geven hoe snel je perceptie over geld kan wijzigen. En hoe snel je je aanpast aan hoe Indiërs omgaan met geld.

Voor wie zelf wil gaan ondernemen in India, weet ook dat Indiërs dus graag bijzonder graag onderhandelen over de prijs. Het vormt een deel van het proces. Neem je er niet actief aan deel, dan zal het ongetwijfeld niet zo’n boeiend traject zijn. Go with the flow, is hier absoluut van toepassing!

Een opvallende gewoonte in India

Bij mijn eerste reis naar India kwam er meteen een groot verschil met de Belgische cultuur naar boven. Want menig Indiër vroeg mij zonder omwegen, direct to the point hoeveel geld ik verdiende. Nu, ik ben zelf in België opgegroeid. Ik heb nog nooit van iemand hier in België de vraag gekregen hoeveel ik verdien, laat staan dat ik zelf op het idee was gekomen om het aan anders iemand te vragen. 

In India ligt dat natuurlijk net iets anders, voor hen is dit niets bijzonders. Het is een typische Indische gewoonte. En weten hoeveel jij maandelijks op jouw bankrekening mag bijschrijven, is voor hen gewoon de normaalste zaak en maakt gewoon deel uit van het kennismakingsgesprek.

Is je antwoord wel zo zwart-wit?

Of de Indiërs zelf waarheidsgetrouw antwoorden als je hen vraagt, hoeveel zij verdienen, laat ik in het midden. Maar sowieso als toerist weet je niet altijd goed wat je daarop moet antwoorden. Uiteindelijk wil je de locals ook niet shockeren. Want wanneer je tegen de man of vrouw in de straat zegt dat je pakweg Rs. 80.000 per maand verdient dan schrikt die zich te pletter, natuurlijk wanneer je er ook bij zegt hoeveel huishuur, een auto en het dagelijkse leven in België kosten, worden de verhoudingen ook voor hen duidelijker.

Of ik nu aan jou ook zou vragen hoeveel jij verdient?

Neen, dat niet. Op dat vlak voel ik mij dan eerder een Belgische dan een Indische. Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen zich ongemakkelijk zouden voelen als ze deze vraag in België zouden krijgen. 

Recent nog las ik een interessant boek “de Kracht van geld, van Claudia Hammond’” Het geeft in ieder geval goed weer hoe mensen denken over geld en waarom ze zo denken. Als je de kans krijgt om het boek te lezen, zal je er vast en zeker ook een aantal leuke inzichten in terug vinden rond geld.

Mijn persoonlijke kijk op geld

Ik mag dan al op veel vlakken een mix zijn tussen 2 culturen. En zo mijn eigen kijk hebben op omgaan met geld. Maar natuurlijk is er een verschil tussen hoe Indiërs omgaan met geld en Belgen. Daarom vind ik het net zo boeiend om te zien welke cultuurverschillen er zijn in iets wat zo “universeel” is over de hele wereld. Want tenslotte betalen we allemaal met geld, de vorm is soms anders, maar het achterliggende idee blijft hetzelfde. 

Praten over geld is iets wat ik zelf heb geleerd. Want in mijn werk als reisorganisator heb ik ondervonden dat praten over geld écht wel belangrijk is om tot een boeiend voorstel te komen. Het is uiteraard ook een vorm van vertrouwen. Ik geef jou een faire prijs maar jij geeft ook een eerlijk antwoord op jouw budget. Dus wanneer jij gemakkelijk en vlot kan praten over jouw te besteden budget, zal jouw gesprekspartner aan de andere zijde, zich er ook een stuk comfortabeler bij voelen.

 

Subhadra
Specialist Reizen India

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/