De goesting om te reizen is er nog altijd

Eerst en vooral hopen wij dat jij lieve lezer én reiziger veilig én gezond bent! En vooral de goesting om te reizen niet verloren hebt. Want dat is de basis van ons geluk. Dat het bewogen tijden zijn kan niemand ontkennen. Maar dat is niet de reden waarom ik deze blog schrijf. Hoe moeilijk deze situatie er op dit moment ook mag uitzien. En ook al heb ik momenteel zelf nog maar weinig antwoorden op de vele vragen die in mijn hoofd rondspoken. En is het voor onze sector hoogst onduidelijk wanneer we terug op een veilige manier zullen mogen reizen. Een ding staat vast:

“De goesting om te reizen is er nog altijd”

Ondertussen hebben we hier thuis een beetje ons ritme teruggevonden. Hopelijk lukt dat voor jou ook? Het is ons wel duidelijk dat we als mens flexibel kunnen zijn. In het begin ging het toch wel moeizaam. Maar het went wel. De kinderen volgen online les en volgen zoveel mogelijk de structuur als wanneer er school zou zijn én wij blijven aan het werk en houden ons ook zoveel mogelijk aan ons normaal uurrooster.

Meer flexibiliteit en toch werken we volgens ons normaal uurrooster

Toegegeven het heeft me verrast. Nu ik zoveel uren uitspaar om niet te moeten pendelen is het bijzonder verleidelijk, om die vrijgekomen uren in te vullen met bingewatchen met Netflix én volop gebruik te maken van het feit dat ik ook buiten de kantooruren mag werken. Vreemd genoeg, terwijl ik altijd gedacht had dat kunnen werken wanneer je maar wil, mij ertoe zou aanzetten om op andere tijdstippen te gaan werken, moet ik toegeven dat ik een écht ochtendmens ben en ook wanneer ik van thuis uit werk mijn “normaal” uurrooster volg. Alweer een mythe verholpen!

Misschien zijn we in deze onzekere tijden net op zoek naar een houvast? 

 Gaan we nog reizen na corona?

Als je mij deze vraag stelt is mijn antwoord daarop absoluut ja. Het is écht wel overduidelijk dat jij nog altijd de goesting om te reizen hebt. Ik lees het, ik zie het én ik merk het ook op aan wat jij mij zegt. Mijn job bestaat er voornamelijk uit om reizigers gelukkig te maken. Maar jammer genoeg was er de voorbije maanden weinig goed nieuws te melden. Ik merk maar al te goed aan jou reactie dat je écht wel ongeduldig zit te wachten tot de wereld terug opengaat én er veilig gereisd kan worden.

Ik hoor aan de intonatie van jouw stem wanneer je mij belt, dat je het liefst van al zou willen vertrekken om die droomreis te maken waar je al zo lang naar uitkijkt én ik lees vooral ook in jouw mail dat je een gat in de lucht zal springen als je toch je koffer zou mogen nemen. Al zijn we ons er allemaal van bewust, dat wanneer je heel binnenkort moet vertrekken, die kans heel klein is. Maar niemand heeft een glazen bol en ik vind persoonlijk dat je altijd van het beste scenario moet uitgaan. Je zou zomaar eens jouw reis kunnen zien doorgaan, fantastisch toch?

Zoals in het verleden werd de toeristische sector al meerdere malen geconfronteerd met evenementen die de pauzeknop deden induwen waardoor we niet konden reizen naar onze geliefkoosde bestemmingen, zoals natuurrampen, aanslagen én nu dus ook een bijzonder krachtig virus.

Ik geloof erin dat we deze crisis het hoofd kunnen bieden
en kijk vooral naar nieuwe opportuniteiten

Misschien gaan we wel anders gaan leven

Ik mag dan al weinig mensen in levende lijve zien, gelukkig zijn er vandaag de dag veel hulpmiddelen die ons helpen om geconnecteerd te blijven met elkaar. En wanneer onze routine in ons leven zo bruusk onderbroken wordt, wanneer ons leven tot de pure eenvoud herleid wordt, wanneer we keihard met onze neus op de feiten gedrukt worden én onze vanzelfsprekende vrijheden in één ruk afgenomen worden. Dan begin je misschien wel na te denken.

Dan denk je misschien wel: ik wil eindelijk wel eens werk maken van die ene droomreis waar ik al jaren van droom. Maar evengoed ben je heel gelukkig met je leven zoals het was voor deze crisis én wil je graag gewoon de draad weer oppikken. En ook dat is prima. Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

Is reizen nu een overbodige luxe of niet?

Het hangt er vanaf hoe je de dingen bekijkt. En dankzij mijn contacten én vele reizen met het Verre Oosten merk ik wel dat de Westerse visie daarin duidelijk afwijkt.

Uiteraard zal elkeen deze vraag op een andere manier beantwoorden. Want iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur waaraan jij je geld graag uitgeeft. Dat kan een mooie auto zijn, een grote villa of één bijzondere hobby én dat is prima natuurlijk. Dus als je het op deze manier bekijkt kan voor jou reizen een (overbodige) luxe zijn.

Maar ben je je bewust dat wanneer je reist, ongeacht of dit nu binnen of buiten Europa is, dat jij hiermee de economie ondersteunt? Dat dankzij jouw keuze mensen een job hebben? Niet alleen op de bestemming waar jij naartoe reist maar ook hier, bij jou thuis, van waar jij vertrekt. 

In het Oosten, zijn ondernemers zich bewust van de noodzaak om jobs te creëren. Ze worden er zelfs voor gewaardeerd. In landen waar er geen sociaal vangnet is, is het hebben van een job de sleutel tot een betere toekomst. Het zal er op zijn minst voor zorgen dat mensen de mogelijkheid krijgen om te voorzien in hun basisbehoeften. En dit terwijl sommige jobs in het Westen al snel als “nutteloos” bekeken worden. 

Reizen laat mensen dromen maar het opent je ook de ogen
en laat je zien welk privilege het is om de wereld te mogen ontdekken

Toerisme bereidt zich voor op de toekomst

Net als andere sectoren én bedrijven is ook de toeristische sector zich wereldwijd volop aan het voorbereiden om hun gasten opnieuw én veilig te kunnen ontvangen. Wat ik geleerd heb van mijn vele jaren werkervaring in toerisme is dat we een sector zijn waar we steeds zoeken naar oplossingen. Flexibiliteit zit écht wel een onderdeel nu eenmaal in ons DNA.

En als ik voor mezelf spreek, kan ik nu al zeggen dat ik opnieuw zal reizen wanneer het wordt toegelaten ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen die we misschien moeten nemen.

Ik hou nu eenmaal van reizen én ik mis het nu al.

Stay safe!

 

Subhadra
Specialist Reizen op maat

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/