De evolutie van de reissector in 2021

Dit jaar zullen we uiteraard de evolutie van de reissector in 2021 zien. Eigenlijk is ons leven voortdurend in evolutie. Dus voor de reissector is dit niet anders. Maar 2020 was dan ook een apart jaar.

De reissector mag dan al verketterd worden én reizigers mogen dan al bestempeld worden als het symbool van onverantwoord gedrag in tijden van corona. Het staat nu al vast dat de reishonger groter is dan ooit. Voor sommigen al meer dan 1 jaar opgesloten zitten. Het lijkt eindeloos te duren. Dat we in de toekomst blijven reizen is ondertussen wel duidelijk.  

Hoe de reistrends gaan evolueren dit jaar, valt nog af te wachten. Maar dat we anders gaan reizen in 2021 lijkt wel logisch. Voorspellingen doen is nu nog moeilijker dan ooit tevoren. Want als we kijken naar 2020 dan zijn we dit jaar wel flink bij de neus genomen.

Begin 2020 leek het nog wel of de reissector in volle vaart aan het afstevenen was op een topjaar. Maar we kunnen er nu niet omheen dat de wereld in haar geheel flink door elkaar geschud is. En natuurlijk niet enkel op reisvlak.

Wat brengt de toekomst voor de reizigers

Ondertussen merken we aan de hand van vragen die we krijgen dat reizigers opnieuw voorzichtig beginnen dromen van hun volgende reis. En hierin zien we reeds de evolutie van de reissector in 2021. 

1/ We kiezen voor kwalitatieve reizen

In de toekomst gaan we wellicht langer op reis gaan maar misschien wel minder frequent. Want of je er nu voor 4 dagen of voor 3 weken op uit trekt, de voorbereidingen blijven hetzelfde. Om het gevoel te hebben om er écht tussenuit te zijn, helemaal weg van de dagelijkse sleur, verlost van de ratrace. Daar heb je toch al snel een 10-tal dagen voor nodig.

Ook valt er iets over de kostprijs te zeggen. De prijs van je vliegtuigticket, dat meestal een grote hap uit je budget neemt voor een verre reis, blijft voor een periode van 1 tot een paar weken vrijwel hetzelfde.

Daarnaast heb je, zeker voor wie naar de andere kant naar de wereld reist, toch een paar dagen nodig alvorens je wat gewoon bent aan je omgeving. Dan loont het absoluut om te kiezen voor een langere reis. De totale prijs van je reis zal misschien iets hoger liggen, maar de duur van het reisplezier duurt uiteraard ook langer.

2/ We vertrekken op solo reis om mentaal te herbronnen

Nu we met zijn allen massaal van thuis gaan werken zijn, is ook onze werkomgeving compleet veranderd. Zo zit je nu meestal in je thuis werk omgeving. En net dat kan zorgen voor een gebrek aan inspiratie.

Ik heb het zelf al een paar keer gedaan. Er alleen op uit trekken naar de andere kant van de wereld. Ik kan het écht iedereen aanraden. Wanneer je reis dan ook tot in de puntjes verzorgd is. Kan je uiteraard ter plaatse rekenen op de nodige ondersteuning. Dus als je reis goed voorbereid is, vertrek je voor een bijzonder veilig avontuur.  

De focus ligt op ontspannen. Genieten. Tot rust komen. Inspiratie opdoen. Zelf deed ik al heel wat nieuwe ideeën op voor mijn bedrijf tijdens een soloreis. Net omdat je in een compleet andere omgeving vertoeft kan je je focus verleggen. Of is het eerder je focus behouden? En het is net op die momenten dat je tot nieuwe inzichten komt. Uit je comfortzone treden? Ik kan het alvast iedereen aanraden.

3/ Workation – de digitale nomade kent geen grenzen meer  

Goede wi-fi én een paradijselijke omgeving om er in alle rust te werken. Klinkt het je als muziek in de oren of net ondoenbaar? In het verleden hebben bedrijven al geëxperimenteerd met projecten waarin ze hun medewerkers detacheren naar het buitenland.

De huidige aanpassingen in ons leven het voorbije jaar zullen zeker bij heel wat mensen voor nieuwe mogelijkheden gezorgd. Wat een jaar geleden voor velen nog vrijwel ondenkbaar was, is plots de norm geworden. Dit bewijst dat we bijzonder creatief zijn wanneer de situatie ons geen andere keuze laat.

Dus het concept van “werken van thuis uit” kan eenvoudig evolueren naar het “werken van overal”. Uiteraard is dat niet voor elke sector of job mogelijk. Maar nu al is duidelijk dat voor de talrijke werknemers die van dit concept geproefd hebben, het smaakt naar meer.

We leven nu eenmaal in een digitale wereld. Dus waarom er niet het maximum uithalen? In het verleden bleven we al in contact met het thuisfont. Dus waarom nu niet kiezen om voor een langere tijd in het buitenland te vertoeven én ondertussen je bankrekening gezond te houden.

Ik zie mezelf alvast advies geven over jouw droomvakantie naar het paradijs, met een blik op oneindig op de Indische Oceaan vanuit mijn tijdelijk home office. Over een evenwicht gesproken.

4/ We verhuizen naar het buitenland

Ok, we hebben met zijn allen in een lockdown gezeten die eindeloos lijkt te duren. Wanneer we eindelijk terug van onze vrijheid kunnen genieten. Gaan wij die herwonnen troef niet zomaar terug opgeven.

Voor sommigen onder ons was de crisis de aanzet om een nieuwe woning te kopen. Maar anderen halen nu weer die plannen boven om België voorgoed achter zich te laten.

Zo sprak ik zelf met verschillende Belgen die België reeds voor de corona crisis hadden ingeruild voor hun nieuwe thuisland. Ik hoorde bij hen opluchting dat, terwijl ze weliswaar in lockdown zaten, toch in een bijzonder aangename omgeving vertoefden.

Reken daar ook bij dat wanneer we richting Oosten kijken, de corona crisis er al veel sneller onder controle was dan in Europa. En het gewone leven zich er veel heeft hernomen. Dan heb je meteen al een extra motivatie om niet langer te wachten én meteen je koffers te pakken en te verhuizen naar die idyllische bestemming.

Wie weet, zal dit voor sommigen onder jullie het ideale moment zijn om die lang gekoesterde droom eindelijk te realiseren?

5/ Het toerisme gaat voor duurzaamheid en innovatie

Ik besef maar al te goed dat we met het concept van massa toerisme veraf staan van duurzaam toerisme. We kunnen er niet omheen dat voor de corona crisis heel wat populaire steden, bestemmingen en bezienswaardigheden kreunden onder de vaak massale stroom van toeristen.

Daarom is deze crisis ook voor de toerisme sector de kans om nog meer de focus te leggen op duurzaam reizen en ook te evolueren naar een duurzame economie. Op onze favoriete bestemmingen merken we vandaag al dat er bijzonder veel aandacht gaat naar duurzaamheid én ecologie.

Natuurlijk kan de sector dit niet alleen. Het ligt ook aan de overheden om mee te denken. Om samen nieuwe projecten te ontwikkelen. Wanneer je weet dat 1 op de 10 jobs er één is in toerisme. Dan kan men alleen maar vaststellen dat een duurzame strategie én beleid voor de sector broodnodig zijn. Nu meer dan ooit.

En zo heb ik alvast een overzicht gemaakt over de evolutie van de reissector in 2021. In elk geval kijken we samen uit naar een mooie toekomst vol boeiende en mooie reizen. 

 

Subhadra
Specialist Reizen op maat

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/