Ayurveda hotels in Kerala

Dus met mijn naam “Subhadra” wat “bron van het welzijn” betekent, dacht ik er al een tijdje over na om enkele welzijnsconcepten in ons aanbod te introduceren. Maar om eerlijk te zijn had ik al veel over Ayurveda gehoord en enkele artikelen over Ayurveda gelezen.

Maar tot nog toe had ik nog geen kans gehad om ook zelf Ayurveda behandelingen te ervaren of om ter plaatse meer kennis te gaan opdoen. Tot nu natuurlijk. Ik was al een tijdje van plan om naar Kerala te gaan maar heb mijn reis verschillende malen moeten uitstellen door de pandemie.

Ayurveda hotels ontdekken in Kerala

Maar uiteindelijk in maart 2022 was het dan toch zover. En kreeg ik eindelijk de kans om opnieuw naar Kerala te reizen. En er heel wat fantastische én populaire Ayurveda hotels persoonlijk te gaan ontdekken én te gaan uittesten.

Gedurende 2,5 weken was mijn focus gericht op de wondere wereld van de Ayurveda te ontdekken én ook meer te weten te komen over een gezonde levensstijl. En kennis te maken met de diverse therapieën die al deze verschillende hotels aanbieden.

Voor mij als reisprofessional mag ik nu toch zeggen dat ik heel wat kennis en inzichten heb opgedaan. Want elk hotel heeft zijn eigen specialiteit, unieke therapie en bijzondere aanpak. Sommige hotels liggen aan het strand en andere vind je in de bergen. En uiteraard wil je als reiziger op voorhand goed en duidelijk geïnformeerd worden over wat je kan én mag verwachten tijdens een Retreat.

Ga voor een Ayurveda behandeling gedurende de zomer

Wist je dat een van de beste momenten om voor een Ayurveda behandeling te gaan in augustus of september is? Tijdens deze maanden, zo net na de moesson is het een stuk koeler in Kerala. Wat een uitstekende tijd is om je lichaam tot rust te brengen, om mentale duidelijkheid te creëren en rust in je hoofd. In Kerala vind je een bijzonder uitgebreid aanbod aan Ayurveda hotels.

 Wil je echt profiteren van de effecten van zo’n behandeling? Kies dan voor een kuur van 3 weken. Ik weet dat veel mensen niet altijd in de mogelijkheid zijn om zoveel tijd te besteden aan het volgen van een intensieve kuur. Maar als het gaat over onze gezondheid zou daar toch geen beperking op mogen staan?

Kies jouw match voor jouw behandeling in Kerala

Ik heb altijd het idee gehad van, er bestaat niet zoiets als een “verkeerd hotel”, maar alles hangt af van jouw wensen. En net daarom vind ik het zo ontzettend belangrijk om zelf hotels te gaan bezoeken. Om de behandelingen ter plaatse te ervaren. Want dan kan ik jou op basis van mijn eigen ervaringen adviseren voor jouw ayurvedische behandeling. Daarom ook dat wij slechts 4 bestemmingen aanbieden.

Omdat ik toch wat tijd kon doorbrengen in Kerala, heb ik natuurlijk de kans gehad om een waaier aan Ayurveda hotels te gaan bezoeken. En ik moet zeggen dat ze elk uniek zijn op hun manier. Natuurlijk zijn er nog veel meer hotels waar je kan gaan kuren dan deze waar ik nu geweest ben. Hou je er rekening mee dat sommige hotels een minimum verblijf vragen van 1 à 2 weken. Als je wil kiezen voor een panchakarma behandeling dan moet je op een minimum van 3 weken rekenen.

Reis alleen voor jouw well-being retreat

Heb je eigenlijk al ooit eens alleen gereisd? Ik doe het regelmatig voor mijn werk. Maar ik kan het iedereen aanraden. Het is een geweldige kans om los te komen van het dagelijkse leven. En het zal je geest ook tot rust brengen. En als je reis op voorhand is uitgestippeld hoef je je daarvoor ook geen zorgen te maken.

Ongetwijfeld krijg je ter plaatse inzicht in jouw plannen voor de toekomst of wordt het duidelijk welke beslissing je al lang wilde nemen maar eigenlijk niet zo goed durfde. Soms heb je gewoon eens wat tijd voor jezelf nodig. Geen afleiding. Niet te veel nadenken. In deze hectische tijdens is tijd voor jezelf ook een vorm van luxe.

Dus wanneer je een Ayurvedische behandeling wil volgen, geven heel wat Ayurveda hotels en Clinics er de voorkeur aan dat je alleen komt. Dan kan je je voor de volle 100% concentreren op jouw behandeling. Ik moet toegeven dat alleen zijn ook best confronterend kan zijn. Je leeft volgens een ander ritme. Dat was voor mij zeker wennen. Maar het draagt absoluut bij aan de beleving.

Niraamaya Kovalam

Niraamaya Retreats Surya Samudra Kovalam - uitzicht vanaf het restaurant Niraamaya Retreats Surya Samudra Kovalam - Wellness Niraamaya Retreats Surya Samudra Kovalam - Yoga platform dat uitkijkt over de zee

Ayurveda hotels aan het strand zijn toch altijd wel mijn favoriet. Daar kan je mij zeker vaak vinden. Niraamaya Kovalam heeft een geweldig uitzicht. Het lijkt net wel een postkaart. Zo weggrepen uit een luxe reismagazine. En Kovalam heeft toevallig een van de mooiste gouden stranden van Kerala.

Wanneer je van de receptie naar het restaurant wandelt zal je zeker genieten van het prachtige uitzicht. Het hotel is gelegen in een prachtig domein temidden van de palmbomen. Geniet dus zeker van een mooie wandeling in dit domein.

Vanaf het restaurant kan je zo verder lopen naar het strand. De zeer is was er tijdens mijn bezoek wel behoorlijk ruw. Niet echt veilig om te zwemmen maar een wandeling langs de kust is wel een mogelijkheid. Vanaf het restaurant tijdens je lunch of diner geniet je van het prachtige uitzicht over de oceaan en het zwembad.

Ik heb een paar behandelingen bij Niraamaya Kovalam getest en de ervaring was geweldig. Terwijl je geniet van een bijzondere behandeling zal je zonder twijfel helemaal tot rust komen.

Ayursoma, Ayurvedic Hospital

AyurSoma Ayurveda Royal Retreat - zicht op het zwembad AyurSoma Ayurveda Royal Retreat - Yoga Hall AyurSoma Ayurveda Royal Retreat - kamer

Somatheeram is gelegen aan het Malabar-strand in Kerala. Dit hotel heeft een aantal verschillende locaties die ik bezocht heb. Mijn persoonlijke favoriet is Ayursoma, het Ayurvedisch ziekenhuis.

Waarom mijn voorkeur naar deze locatie uitgaat? Het ziekenhuis is bijzonder mooi ingericht. Dit gedeelte is vrij recent gebouwd. Het werd gebouwd in de traditionele Kerala stijl met een nodige toets. De kamers zijn echt wel ruim en vanop je balkon heb je een zicht op de omgeving.

Taj Green Cove Resort & Spa, Kovalam

Taj Green Cove Resort & Spa - uitzicht vanop de wandeldijk over de zee Taj Green Cove Resort & Spa - publieke jacuzzi Taj Green Cove Resort & Spa - meer waar je per boot kan overvaren

Ik heb al eerder in een aantal van de Taj hotels gelogeerd. Maar Taj Green Cove Resort is toch écht wel een pareltje. Ik was bijzonder aangenaam verrast tijdens mijn bezoek. Maar het is echt wel duidelijk dat foto’s niet altijd de sfeer én de energie die je ervaart tijdens je verblijf kunnen weergeven.

Onnodig te zeggen dat Taj Green Cove Kovalam genoeg ruimte heeft om jouw dagen hier zorgeloos te spenderen tijdens je verblijf. Dus waar beginnen we? Het hotel zelf heeft een kustlijn van meer dan 1 kilometer. ’s Avonds kan je een stoel nemen, achterover leunen en ontspannen terwijl je naar de zonsondergang kijkt terwijl je geniet van je thee en een lokale snack. Eerlijk? Kan het nog beter dan dit?

Het hotel heeft een eigen lagune, ideaal voor diegenen die willen gaan wandelen of joggen, of je kan gewoon een boottocht maken op het meer. Maar evengoed geniet je er van je lunch of diner in het visrestaurant met uitzicht over de oceaan.

De villa’s zijn in één woord geweldig. Ook wanneer je met je gezin reist kan je 2 kamers in één gebouw boeken op 2 verdiepingen reserveren. Zo heeft elk gezinslid privacy én blijf je dicht bij elkaar.

Diverse types van villa’s hebben een eigen privézwembad. Wat zeker en vast bijdraagt aan de beleving tijdens je verblijf. Maar evengoed wil je zalig wegdromen bij het pittoreske uitzicht vanuit de infinity pool.

Het hotel heeft uiteraard een Jivaspa waar je zowel wellness behandelingen als holistische behandelingen kan volgen. Wil je graag een activiteit doen buiten het hotel? Dan kan je kiezen voor duiken of snorkelen of een city tour in Thiruvananthapuram.

Coconut Lagoon

CGH Earth Cocounut Lagoon - tuin CGH Earth Coconut Lagoon - Subhadra op bezoek CGH Earth Coconut lagoon - zicht over het meer

Een paar decennia geleden had ik Coconut Lagoon al bezocht. En tot vandaag herinner ik me nog steeds dat je per boot arriveert in de lobby. Het is absoluut een van de meest memorabele aankomsten die ik ooit heb meegemaakt in een hotel in India. En dat was ook deze keer zo.

Het hotel is omgeven door water. Uiteraard zorgt dit voor magnifieke uitzichten. Ik heb echt genoten van mijn verblijf hier. Natuurlijk kan je hier een wandeling maken en genieten van de gratis cruise, bij zonsondergang, die het hotel biedt. Of je maakt er kennis met de wereld van de Ayurveda.

Ik raad je zeker aan om toch minimum 2 dagen te verblijven in dit resort zodat je voldoende tijd hebt om de omgeving te verkennen. Tenzij je kiest voor een Ayurveda kuur moet je toch zeker op minimum 7 dagen rekenen.

Kalari Kovilakom

Kalari Kovilakom, CGH Earth Ayurveda hospital - zicht op de tuin Kalari Kovilakom, CGH Earth Ayurveda hospital - kamer Kalari Kovilakom, CGH Earth Ayurveda hospital - Ayurvedische lunch

Als het gaat om authentieke ayurvedische behandelingen ben je in Kalari Kovilakom op de juiste plek. Dit Ayurveda centrum behoort niet tot de Ayurveda hotels maar is een Ayurveda Clinic. Natuurlijk niet zoals in een traditioneel ziekenhuis. Je gaat het zelf al gauw ontdekken tijdens je verblijf. Maar het welzijn staat hier absoluut centraal. Je verblijft er in een oase van rust.

De focus ligt op de behandeling, dus afleiding is niet toegestaan. Zo eet je ook alle maaltijden alleen. Er wordt heel veel aandacht besteed aan “mindful eten”. Als je hier minimum 3 weken verblijft kan je opteren voor een panchakarma kuur. Er is 24/7 een arts beschikbaar.

Het hotel produceert zijn eigen medicijnen, wat best interessant was om te zien. Het ziekenhuis biedt diverse behandelingen aan van een detox tot stressmanagement en gewichtsmanagement. Kalari Kovilakom is in elk geval de juiste plek voor wie op zoek is naar authentieke Ayurveda behandelingen.

Perumbayil Ayurvedamana Guruvayur

Perumbayil Ayurvedamana - Ayurvedisch drankje Perumbayil Ayurvedamana - zicht op het balkon Perumbayil Ayurvedamana - uitzicht over het domein bij zonsopgang

En zo ging dus voor mijn eigen Ayurveda behandeling bij Perumbayil Ayurvedamana. Een authentiek Ayurveda ziekenhuis gelegen in een afgelegen gebied in de middle of nowhere leek het wel. Het was eigenlijk mijn eerste Ayurvedische ervaring, maar het stond al een tijd op mijn to-do-lijst.

Het is niet zo’n groot centrum maar het voordeel hier is wel dat de aanpak bijzonder persoonlijk is. Er waren tijdens mijn verblijf maar een handvol gasten, maar er was in elk geval ruimte genoeg om je tijd door te brengen. Je kan er kiezen uit een waaier van behandelingen.

Het hotel biedt alleen ayurvedisch vegetarisch eten aan en je krijgt van de Ayurvedische dokter een dieet aangepast aan jouw noden. Vervolgens worden ook de behandelingen hierop afgestemd alsook de olie die gebruikt wordt. Eigenlijk heb je dagelijks een vast schema, met vaste tijdstippen waarop de behandelingen uitgevoerd worden alsook vaste tijdstippen voor de maaltijden.

Daartussen ben je dus vrij. En eerlijk gezegd, dat was compleet nieuw voor mij. Ik bracht er veel tijd door op het balkon. Gewoon genieten van het mooie uitzicht bij zonsopgang of zonsondergang. Kijkend naar de eekhoorntjes die op weg waren naar de top van één van de bomen.

Zo’n retreat geeft je vooral de opportuniteit om te reflecteren. Of dat nu gaat over wat je bereikt hebt in je leven of wil bereiken, of over de volgende stap die je wil zetten in carrière of hoe je wil kiezen voor een gezondere levensstijl.

Soms hebben we gewoon eens nood aan tijd voor onszelf. Om onze geest tot rust te laten komen. En om inspiratie te vinden. Tijd is ook een vorm van luxe.

Nattika Beach Resort

Nattika Beach Ayurveda Resort - tuin  Nattika Beach Ayurveda Resort - Ayurveda behandelingsruimteNattika Beach Ayurveda Resort -strand

Voor degenen die op zoek zijn naar één van de mooiste Ayurveda hotels gelegen aan het strand, is Nattika Beach Resort een uitstekende keuze. Ik heb dit hotel bezocht tijdens mijn reis in Kerala en wat mij betreft voor een Ayurveda retreat is dit zeker één van mijn favorieten. Maar ik ben dan ook een vrouw van de oceaan.

De bungalows zijn gelegen in een prachtige omgeving met een weelderige groene tuin, goed onderhouden en met veel kleurrijke bloemen. Als je vrije tijd hebt tussen je behandelingen, kan je kiezen om een goed boek te lezen bij het zwembad of te ontspannen aan het strand. Of ga gewoon lekker wandelen.

Het eten dat hier wordt geserveerd is vegetarisch. Het open restaurant biedt een prachtig uitzicht op het strand. Ook vanuit de yoga hal heb je een prachtig uitzicht. Wedden dat je instant geïnspireerd zal zijn?

Het behandelcentrum, Swastha, ligt aan de overkant van de straat. Om het maximum te halen uit je behandeling wordt een periode van 14 dagen voorgesteld. De focus ligt op genezing van lichaam, geest en ziel door middel van een persoonlijk en op maat gemaakt behandelprogramma.

Prakriti Shakti

Prakriti Shakti - zicht over de bergen  Prakriti Shakti - kamer  Prakriti Shakti - zwembad

Als ik de Ayurveda centra en hotels die ik bezocht heb een beoordeling zou moeten geven op hun locatie dan zou Prakriti Shakti zeker in mijn top 3 staan. Gelegen in de weelderige groene heuvels van Panchalimedu, kies je hier voor een bijzondere holistische en geneeskrachtige ervaring. Het prachtige uitzicht krijg je er hier gratis bij.

Deze kliniek biedt naturopathie behandelingen aan. Ik heb hier een heel boeiend gesprek gehad met de dokter van het resort. Het delen van gedachten en inzichten over welzijn en hoe een gezonde levensstijl te leven. Ik denk dat dit een eyeopener is voor ons allemaal.

Want naturopathie heeft een andere aanpak dan wat je in de Ayurveda zal vinden. Zoals het eten dat in deze kliniek wordt geserveerd is enkel rauw voedsel. Heel interessant om te zien hoe het wordt bereid. Behandelingsprogramma’s starten vanaf minimaal 7 dagen en de nadruk ligt op diabetes, hypertensie, gewichtsmanagement, obesitas en door stress veroorzaakte aandoeningen.

De behandelingen worden gecombineerd met een gepersonaliseerd dieet en natuurlijk yogasessies. De focus ligt niet alleen op het vinden van de oorzaak van jouw gezondheidsklachten maar om natuurlijk preventief te werken naar de toekomst.

Kumarakom Lake Resort

Kumarakom Lake Resort - swim up kamers Kumarakom Lake Resort - zicht vanuit de kamer op de lagune Kumarakom Lake Resort - infinity pool

Mijn volgende stop was bij het Kumarakom Lake Resort. Dit luxe resort is gebouwd in de traditionele Kerala-stijl. Vanaf het moment dat je de lobby binnenkomt kan je er genieten van het prachtige uitzicht. Het hotel is omgeven door water overal waar je kijkt.

Het hotel ligt aan het Vembanad Lake. De eindeloze uitzichten zijn magnifiek. Je kan er zeker voor kiezen om wat tijd door te brengen in de infinity pool met uitzicht over het Vembanad Lake. Verken het meer tijdens een cruise bij zonsondergang of geniet er van een deugddoende massage.

Dineer in het visrestaurant of drink een kopje thee met wat lokale snacks. De mogelijkheden zijn legio en de ligging is super. Dit is absoluut een van de beste luxe hotels in Kerala, gelegen op een magische plek. Mijn persoonlijk advies na het zien van dit hotel? Ga voor de villa met zwembad als je ervoor kiest om hier te blijven.

Marari Beach Resort

Marari Beach Resort - tuin Marari Beach Resort - strand Marari Beach Resort - fantastisch zwembad

Ah nog een van mijn favoriete hotels. Marari Beach is een erg leuke plek voor diegenen die wat tijd willen doorbrengen op een van de mooiste gouden stranden van Kerala. Ik had hier al eens eerder gelogeerd. Dus dit hotel was niet nieuw voor mij.

Maar wat is er niet leuk aan dit prachtige resort? Ik had een mooie bungalow met uitzicht op zee. Mijn tijd hier was vrij kort. Maar je kunt hier gaan wandelen met een natuurgids. Ongetwijfeld zal hij de uilen eerder spotten dan jij. Of je kunt de vlindertuin en de biologische tuin ontdekken.

Maar er is natuurlijk niets op tegen om te genieten van wat vrije tijd aan het zwembad. Om er te genieten van een meditatie- of yogasessie, niet zo heel vroeg in de ochtend. Het hotel heeft een geweldig visrestaurant waar je zelf kan kiezen wat ze voor je bereiden. Je smaakpapillen gaan hier serieus in de watten gelegd worden, dat staat vast.

Carnoustie Ayurveda & Wellness Resort

Carnoustie Ayurveda & Wellness Resort - kamer met privé zwembad Carnoustie Ayurveda & Wellness Resort - tuin Carnoustie Ayurveda & Wellness Resort - behandelruimte

Dit is één van de meest exclusieve Ayurveda hotels in Mararikulam. Het voordeel is dat de transfertijd vanaf de luchthaven van Kochi beperkt is. Dus na een korte transfer kan je je al meteen laten onderdompelen in de wondere wereld van de Ayurveda.

Ik denk dat dit hotel een geweldige keuze is voor diegenen die Ayurveda-behandelingen in Aryavaidyasala willen ervaren, die aan meditatiesessies en yogasessies willen doen en dit in een sfeer van luxe. Het resort biedt authentieke Ayurveda-behandelingen aan.

Dus ook als je even de tijd wilt nemen om te relaxen of een goed boek wil lezen, hoef je zelfs je kamer niet uit. Diverse van de types villa’s hebben en privé zwembad. Maar als je dan toch je kamer uitgaat kan je natuurlijk baantjes gaan trekken in het gigantische zwembad.

Wandelen doe je in de weelderige tuinen of een wandeling aan het strand. Maar je kan er ook met je gezin verblijven. Mijn advies als je voor dit hotel kiest. Ga voor een villa met privé zwembad. Er is immers niets op tegen om te kiezen voor een comfortabel verblijf.

Purity

Purity boetiek hotel - tuin Purity - Subhadra op bezoek Purity Hotel - zwembad

En last but not least verbleef ik in Purity, een luxe boetiek hotel. Ik vind dit zonder meer een prachtig hotel gelegen op een bijzondere locatie. Waar te beginnen? Het hotel is bijzonder mooi ingericht. In een moderne stijl maar met een couleur locale van Kerala.

Het uitzicht dat je krijgt als je hier aan het meer verblijft, is betoverend. In de stilte vind je de antwoorden. En stilte vind je hier. Behalve een voorbijvarende visser merkte ik niet veel mensen of zelfs geluid op. Alleen een immense stilte.

Het hotel heeft een zeer persoonlijke en toegewijde aanpak. Met slechts 14 kamers kan dat ook. Ik vind de eetruimte ook zo geweldig. Deze vindt plaats in de overdekte maar deels open binnenplaats. Het was echt een leuke ervaring om daar te eten.

En aangezien de chef-kok mij vroeg wat ik wilde eten kon ik gewoon zelf kiezen. En werd er een gerecht op maat bereid. Daarnaast heeft het hotel een prachtige infinity pool. Er worden ook yoga sessies en wellness behandelingen aangeboden op aanvraag.

Een verblijf in zo’n klein hotel geeft me altijd een bijzonder gevoel, net alsof je thuis bent. Het voelt niet echt aan als een hotel eigenlijk. Het hotel is gelegen in een klein dorpje dat je te voet kan gaan verkennen of per fiets kan gaan ontdekken.

Zoals je hebt kunnen lezen was mijn reis naar Kerala gevuld met geweldige ervaringen. Maar dat zijn reizen naar India nu eenmaal altijd. Mijn doel is in elk geval gezet voor de toekomst. Vanaf nu zie ik mezelf elk jaar naar Kerala te gaan voor een Ayurveda retreat. Keuze genoeg als het op Ayurveda hotels aankomt.

Maar hoe zit het met jou. Wanneer plant u uw eerste Ayurveda Retreat?

Subhadra in Kerala, woonboot

Subhadra
Specialist Reizen India

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/