Wanneer ook je plan B niet werkt

Of ik altijd een Plan B heb, Meestal wel ja. En eindelijk durf ik het toe te geven, ik hou van blogs schrijven. Zonder twijfel vind ik het bijzonder fijn om mensen te inspireren met mijn reisavonturen. Ben ik dan een blogster? Volgens de regels van de kunst niet. Want dan moet je met de regelmaat van de klok artikels de wereld moeten” insturen. Zoals altijd hou ik er wel van om tegen de stroom in te gaan. Ik ben niet echt zo’n mainstream type persoon. Zo heb nog nooit voor het traditionele pad gekozen heb. Logischerwijze doe ik dat ook niet in mijn bedrijf. En laat dat nu net mijn uniek kantje zijn.

Trouwens, zoals ik nu blogs schrijf , bevalt mij dat eigenlijk prima. Dus wanneer je van mij een artikel ziet verschijnen heb ik zowel inspiratie én tijd gehad. Van het eerste heb ik in overvloed, voor het tweede komt het vooral neer op zoeken naar evenwicht én prioriteiten stellen. Maar hebben we daar niet allemaal mee te maken? Dus is een plan B, C of… altijd een goed idee.

Strakke planning in mijn agenda

In het verleden hebben mijn organisatietalent en mijn streng agenda beheer mij altijd goed vooruit geholpen. Maar het is precies alsof ik in een nieuwe wereld ben terechtgekomen sinds ik onderneemster ben geworden. Flexibel zijn is een deel van de sleutel tot succes. Zo zijn mijn weken doorgaans intensief ingevuld met talrijke activiteiten: evenementen, afspraken, opleidingen, netwerken en vooral reizen. 

Bouwen aan je bedrijf vraagt organisatie én dat is me ondertussen ook duidelijk geworden. Het maken van keuzes en het evenwicht bewaren, alhoewel dat toch ook steeds weer opnieuw zoeken is. Terwijl ik vroeger mijn planning minutieus kon volgen ondervind ik tegenwoordig wel dat daar toch een grote hoeveelheid flexibiliteit aan mag toegevoegd worden. Een plan B is geen overbodige luxe. Want hoe je bedrijf er zal uitzien binnen 3, 6, 9 of 12 maanden blijft moeilijk te voorspellen.  

Wanneer je reisplanning in het water valt

Zoals ik altijd doe, had ik vorig jaar al een zeer nette planning gemaakt voor dit jaar. Maar een bedrijf is nu eenmaal voortdurend in evolutie en om te kunnen groeien moet je ook durven evalueren en zelf mee evolueren. Kritisch zijn is belangrijk om vooruit te geraken maar het zorgt er dus ook voor dat je plannen wel meer dan eens overhoop gehaald worden. Dan komt plan B, C, …. in werking. 

Zo had ik dus in mijn planning voor dit jaar een ontdekkingsreis voorzien naar één van mijn bijzondere bestemmingen uit mijn aanbod. Maar uiteraard om die reis te kunnen maken is er meer nodig dan een planning die klopt. Er zijn nu eenmaal ook een externe factoren die ik niet zelf onder controle had. Ondertussen heb ik een 3-tal pogingen ondernomen om die ontdekkingsreis aan mijn planning toe te voegen, echter zonder succes.

Het eerste probleem was al dat ik in eerste instantie geen opvang voor de kinderen had tijdens mijn buitenlandreis. Jammer genoeg kon mijn echtgenoot geen vrijaf krijgen op het werk. Daarna werd het me afgeraden om de bestemming te bezoeken, wegens te warm. Uiteindelijk zou ik de reis pas kunnen maken tijdens het hoogseizoen, maar dan ligt de focus toch vooral op het organiseren van reizen voor reizigers en minder op het maken van eigen ontdekkingsreizen.

En dan toch, komt er zoiets onverwachts op je pad. Zo heb ik dit jaar wel een fantastische ontdekkingsreis ondernomen naar een andere prachtige bestemming uit mijn aanbod, namelijk Mauritius. Hier lees je alvast het reisverslag van deze adembenemende reis. Een bijzondere reis met leuke ontmoetingen, inspirerende mensen en hun verhaal en dat in een idyllische omgeving. Kort samengevat, een voltreffer!

En dan plots blijkt alles als een puzzel in elkaar te vallen

Uiteindelijk heb ik die ontdekkingsreis dan maar zo gelaten en het voorlopig uitgesteld. Er was geen plan B op dit moment. Er zal vast wel een nieuwe gelegenheid komen dacht ik bij mijzelf. Trouwens, was het niet beter om die reis te gaan ondernemen als ik een plaatsje gevonden had in mijn drukke planning? En hoe vreemd het ook mag klinken. Eenmaal ik dat idee over die ontdekkingsreis had laten varen. Kwam er toevallig of niet toevallig, ruimte vrij in mijn hoofd voor een ander reis idee.

Noem het intuïtie, een ingeving of toeval, zoals je wil. Maar ik dacht bij mezelf waarom zouden we dan niet gewoon samen met het gezin op reis gaan. En zonder enige tegenwerking, kreeg in 1-2-3 ons reisplan vorm en waren de hotels én de vluchten gereserveerd. Het aftellen kon zomaar beginnen. Onvoorstelbaar! 

Het contrast kon niet groter zijn. Terwijl ik al ontelbare maanden ijverig gewerkt had om die ontdekkingsreis te plannen en georganiseerd te krijgen, kwam er zomaar een uitermate bijzondere reis in de plaats, zonder enige moeite. Vreemd gevoel.

Het heeft me in ieder geval geleerd om niet altijd rigide vast te houden aan plannen en ideeën. We kunnen blijkbaar veel plannen maken maar moeten ook gewoon accepteren dat het leven soms andere zaken voor ons in petto heeft. Zalig toch? 

En dan maak je de reis van je leven

Je leest dat wel eens, wat in de plaats komt is dikwijls beter dan wat jij voor ogen hebt. En eerlijk? Stiekem ben ik wel blij dat het deze prachtige reis geworden is. Het is iets waar ik al heel lang aan denk maar nog niet het initiatief toe genomen heb. Zo zou ik deze reis met niemand anders willen maken dan met mijn gezin. Want dit jaar ga ik terug naar India om mijn eigen roots te gaan opzoeken.

Het weeshuis waar ik korte tijd verbleven heb in Kolkata heb ik ondertussen meerdere malen bezocht. Maar het weeshuis waar het ooit allemaal begonnen is, heb ik nog nooit eerder bezocht. Onder meer omdat het toch een stuk moeilijker bereikbaar is. Zo ben ik de voorbije jaren intensief bezig geweest met het organiseren van unieke rootsreizen voor reizigers.

En net door zelf heel vaak rootsreizen te organiseren naar India voor bijzondere reizigers. Gaf mij dit ook mij zo’n gevoel van, nu is het écht wel tijd om dit weeshuis te gaan bezoeken. Soms heb je zo’n sterk allesoverheersend gevoel en kan je bijna niet anders dan het te volgen. Voor mij is dit het laatste stukje in mijn roots puzzel waarmee ik dit hoofdstuk in mijn leven na 40 jaar kan afsluiten.

Dus je gaat me in geen geval horen klagen. Ik ben héél blij dat ik mijn intuïtie durf te volgen. Maar ben nog meer benieuwd naar wat de toekomst ons zal brengen. Zo zie je maar dat een pan B niet negatief hoeft te zijn, maar juist nieuwe mogelijkheden bied. En dat je iets in de plaats krijgt wat beter is dan wat je zelf voor ogen had.

 

Subhadra
Specialist Reizen op maat

Inspirerend & Gepassioneerd
Luxury Travel Ambassador       

Contacteer mij gerust met je vraag over jouw reisplan via het formulier –  https://jasminetravel-events.be/contact-reservatie/